20/04/2024

Μιχαήλ Χριστοδούλου:Μέσω Operational Krav Maga θα βγάλουμε σωστούς εκπαιδευτές στο σύστημα

Ένας από τους πιο έμπειρους εκπαιδευτές- δασκάλους στην Ελλάδα ο Μιχαήλ Χριστοδούλου μιλάει αποκλειστικά σήμερα στο Fightsports.gr για τα καλώς και κακώς κείμενα των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα, το Krav Maga στο οποίο ειδικεύεται και είναι εκπρόσωπος ομοσπονδίας και για την φιλοσοφία που αντιπροσωπεύουν οι σχολές του στην χώρα μας. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Δασκαλε δραστηριοποιείστε σε πολλά στυλ και σε πολλές περιοχές της Ελλάδος που έχουν φτάσει τα μαχητικά χάρη σε εσάς όπως η Αστυπάλαια. Βλέπετε ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να εκπαιδευτούν στις πολεμικές τέχνες;

Καταρχήν ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να απευθυνθώ σε ένα μεγάλο κοινό μέσο εσάς και να μοιραστούμε τις σκέψεις όσο άφορα τις πολεμικές τέχνες και ειδικά το Operational Krav Maga,

Με λένε Χριστοδούλου Μιχαήλ, είμαι τρίτη γένια δάσκαλος πολεμικών τεχνών, προπονητής γενικής γραμματείας αθλητισμού και κατέχω το βαθμό του 6 Dan στην οικογένεια μας υπάρχει αυτή η παράδοση και συνεχίζετε από πάτερα στο γιο. Βέβαια περά από τον πάτερα μου δάσκαλος μου ήταν Κορεάτης  Jung Chan Hawk (9 Dan ) Taekwondo, Hapkido, Thai/Kick Boxing. Με το πέρασμα τον χρόνων μαθήτευσα σε πολλούς μεγάλους δασκάλους Κορεάτες, Γερμανούς, Ιταλούς, Ινδούς, Πολωνούς, Ισραηλινούς αλλά και Έλληνες.
Όπως καταλαβαίνετε ξεκίνησα σχεδόν μέσα από την κούνια την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, όσο μεγάλωνα και αποκτούσα την απαραίτητη αντίληψη που πρέπει να έχει κανείς αναζητώντας κάτι το καλύτερο, κάτι το ολοκληρωμένο!! Ταυτόχρονος είχα την τύχη από μικρή ηλικία να είμαι βοηθός τον πάτερα μου την σχολή στην Γερμάνια (1990) μέχρι που ήρθε ο καιρός και σε ηλικία 14 ανέλαβα να προπονώ το πρώτο μου τμήμα (παιδικό), όσο μεγάλωνα τόσο μου πρόσθεταν περισσότερα τμήματα και μεγαλύτερες ηλικίες. 
Μέσα από αυτό κατάφερα από μικρή ηλικία να μαζέψω εμπειρίες όσο άφορα τον τρόπο διδασκαλίας των πολεμικών τεχνών, βέβαια έπαιρνα μέρος και σε αγώνες τουλάχιστον μέχρι τα 25 μου χρονιά. Μετά από ένα ατύχημα καθηλώθηκα για αρκετό καιρό στο κρεβάτι και έτσι αποχώρησα από αυτούς ως ενεργός αθλητής.
Ειδικεύτηκα σε διάφορες πολεμικές τέχνες και δυναμικά αθλήματα τα τελευταία 33 χρονιά όπως το Taekwondo/Hapkido, Thai/Kick Boxing και βέβαια το κλασικό Krav Maga, οπού στην συνέχεια εμβάθυνα τις γνώσεις μου στο Military Krav Maga ώσπου κατέληξα στο Operational Krav Maga που θεωρώ είναι το πιο ολοκληρωμένο σύστημα μάχης που υπάρχει κατά την προσωπική μου άποψη. 
Βέβαια ακολούθησαν πολλές συμμέτοχες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε σχολεία με διάφορες ειδικεύσεις, αλλά λόγο τις εργασίας μου, είχα την χαρά και τι δυνατότητα να εκπαιδεύσω πολλούς μαθητές από τον στρατό και τα σώματα ασφάλειας. 
Που και αυτό με βοήθησε στην περαιτέρω εξέλιξη μου ως εκπαιδευτής, διότι στον χώρο αυτόν πάντα θα είσαι μαθητής και πάντα θα δεις κάτι που δεν γνώριζες ή απλός δεν είχε πάει το μυαλό σου… Εμείς οι δάσκαλοι είμαι καταδικασμένοι να αναζητούμε το δικό μας ‘’χαμένο δισκοπότηρο‘’, που δεν είναι τίποτα άλλο από την υπέρτατη γνώση!!!
Για αυτό τον λόγο και ανέλαβα να εκπροσωπήσω το Operational Krav Maga, εδώ στην  Ελλάδα μέσω τις Operational Krav Maga International Federation του πρόεδρου και ιδρυτή master Gabi Shai. Σε αυτό το link μπορείτε να διαβάσετε  όσον αφορά το σύστημα και πως εξελίχτηκε.
Ναι υπάρχει ενδιαφέρον από τις νέες γενιές και ειδικά για το κλασικό Krav Maga, καθώς είναι ένα σύστημα που στην πρώτη φάση είναι σχετικά γάργαρο στην εκμάθηση τουλάχιστον για να μπορέσεις να αμυνθείς άμεσα… Όχι όμως να μπεις στην διαδικασία μιας συνεχής εμπλοκής. 
Εκεί για να μπορέσεις να βγεις αλώβητος θα πρέπει να έχεις μπει σε μια πιο έντονη διαδικασία εκπαίδευσης που μονό στο Operational Krav Maga μπορείς άμεσα να εκπαιδευτής και να αποκτήσεις την αντίληψη του μαχητή.
Βέβαια θα μπορούσαν κάποιοι να  πουν πως είναι μια μόδα όπως όλες οι καινούριες τεχνοτροπίες που έρχονται πάντα. Άλλοι θα το κατηγορήσουν πως είναι μια ‘’πονηρή’’ επινόηση από έναν λαό που απλός έκλεψε κάποιες τέχνες και τις έβαλε σε ένα καζάνι!! 
Εγώ λέω πως είναι όλα αυτά και λίγο παραπάνω, για την ιστορία του κλασικού Krav Maga στην Ελλάδα θα ήθελα τα πράγματα να βάλω σε μια τάξη. Γιατί είναι κρίμα και άδικο για αυτό το σύστημα να λέγονται τόσα πολλά και πλέον αρνητικά σχόλια όχι όσο άφορα το τεχνικό κομμάτι του συστήματος, αλλά για τα άτομα που το εκπροσωπούν και το διδάσκουν. 
Το σύστημα του Krav Maga κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, γιατί πιστεύετε ότι πλέον το προτιμούν;
To κλασικό Krav Maga εμφανίστηκε για το κοινό στην Ελλάδα προς το τέλος του 90’, από έναν δάσκαλο παραδοσιακής πολεμικής τέχνης. Οπού στην αναζήτηση του για περισσότερη εκπαίδευση, βρέθηκε στο Ισραήλ. Εκεί μέσω σεμιναρίων,  διδάχτηκε τις βασικές αρχές λειτουργίας τους συστήματος και γυρνώντας στην Ελλάδα προσπάθησε να το εντάξει στην σχολή του. Μετά στις αρχές το 2003 έχουμε την πρώτη εμφάνιση, επίσημης οργανωμένης Ισραηλινής οργάνωσης στην Ελλάδα. 
Οπού δόθηκε η εκπροσώπηση αυτής, σε ένα δάσκαλο παραδοσιακών πολεμικών τεχνών και ιδιοκτήτη περιοδικού. Όλα καλά το σύστημα αναπτύσσεται αργά και σταθερά, φοιτούν στο σχολειό εκπαιδευτών δάσκαλοι άλλων ειδών. Ενώ όλα κοίλανε αρμονικά έχουμε ξαφνικά κατά το 2012 μια αλλαγή πολιτικής, από τον  Έλληνα εκπρόσωπο του κλασικού Krav Maga. Διοχετεύει μεγάλους αριθμούς εκπαιδευτών στην αγορά, απείρους και ασχέτους όσο άφορα την εκπαίδευση άλλων. 
Βέβαια μέσα σε αυτούς έχουμε και τα ‘’πονηρά’’ στοιχεία που πάνε περνούν μέρος στο σχολειό εκπαιδευτών και παίρνουν το πολυπόθητο δίπλωμα του εκπαιδευτή. Αυτόματως μέσα σε 1 με 2 χρονιά οι περισσότεροι είναι μεγάλοι εκπαιδευτές και προσπαθούν να μπουν στην ‘’πιάτσα’’. Ορισμένοι αλλάζουν το όνομα και ξαφνικά είναι ιδρυτές συστήματος αυτοάμυνας. Υπάρχουν και αυτοί που αναζητούν άλλες Ισραηλινές οργανώσεις ώστε να είναι κύριοι του εαυτού τους και να μην είναι δεσμευμένοι από εκπρόσωπους σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργιάς τις σχολής τους και την προωθήσει στην γειτονιά τους.
Γιατί εδώ πλέον έχουμε προσωπικά συμφέροντα  να συγκρούονται, που άλλοτε έχουν να κάνουν με το ηθικό κομμάτι και άλλοτε με το οικονομικό. Άλλοι πάλι βλέποντας την επιτυχία τις πρώτης οργάνωσης σκεφτήκαν να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι και να πλουτίσουν γρήγορα ως διευθυντές μια Ισραηλινής οργάνωσης. Αλλά γρήγορα είδαν πως θέλει πολλή κόπο και εργασία ώστε να αναπτυχτεί κάτι τέτοιο, ποσό μάλλον όταν δεν είναι πλέον πρωτοποριακό! 
Ναι είναι μια μόδα, αλλά η μοναδικότητα του κλασικού Krav Maga βρίσκεται στον τρόπο εκπαίδευσης, διότι πλέον έρχεται ο καιρός που ο παραδοσιακός τρόπος προπόνησης μπαίνει στο περιθώριο, τουλάχιστον όσο άφορα τις πολεμικές τέχνες και όχι τα Δυναμικά αθλήματα. Οι δάσκαλοι δεν μπορούν να έχουν κοιλίτσες, να καπνίζουν να πίνουν και απλός με λογία να προσπαθούν να πείσουν για την αποτελεσματικότητα τις τέχνης οπού κατέχουν. 
Οι εκπαιδευτές του κλασικού Krav Maga πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμησης, στην σωματική κατάσταση στην υγεία, στην καθαριότητα και συνεχώς να βρίσκονται σε μια διαρκεί εκπαίδευση του εαυτού τους. Όπως έπρεπε να είναι και οι παραδοσιακοί δάσκαλοι, αλλά κάπου στον δρόμο τους το μεγαλύτερο ποσοστό  επαναπαύτηκε στην κατοχή των μαύρων ζωνών τους. 
Επίσης στο κλασικό Krav Maga έχουμε τους έντονους τρόπους εξετάσεις, οπού όλοι μπορούν ανά πάση στιγμή να κοπούν είτε είναι μαθητές είτε είναι εκπαιδευτές. Βέβαια μιας και βρισκόμαστε στην Ελλάδα υπάρχουν στιγμές οπού και στο κλασικό Krav Maga κάποιοι εκπαιδευτές κόβονται κατά την διάρκεια των εξετάσεων για λογούς όχι τεχνικής ικανότητας, άλλα για θέματα πολιτικής από πλευράς εκπροσώπου.
Ναι οι πολεμικές τέχνες, τα δυναμικά αθλήματα και στα συστήματα μάχης έχουν όλα ένα κοινό. ‘’ η γροθιά είναι γροθιά και το λάκτισμα λάκτισμα ‘’ , όλοι μας έχουμε δυο χέρια, ποδιά και ένα κεφάλι. 
Που διαφέρουν? Μα και βέβαια στον τρόπο εκπαίδευσης τους, άλλα ειδή δίνουν έμφαση στα χέρια, αλλά στα ποδιά, άλλα στην πάλη στο έδαφος, άλλα στην όρθια μάχη, άλλα στις λαβες και υπάρχουν και αυτές που δίνουν πρώτα έμφαση στη εσωτερική ενέργεια και τον τρόπο ζωής. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οπού ξεφεύγουν εντελώς και ασχολούνται με το προσηλυτισμό σε ανατολίτικες θρησκείες, δημιουργώντας τα προβλήματα και έτσι έχουμε τους τελευταίους γνωστούς αφορισμούς από υψηλόβαθμους παπάδες.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση του κλασικού Krav Maga, ο μεγάλος ιδρυτής του ο  Imi Lichtefehlt επηρεασμένος από την πυγμαχία, την πάλη και το jiu jitsou έπραξε τον αυτονόητο. Χρησιμοποίησε τις απόλυτα αποτελεσματικές τεχνικές και με την πάροδο τον χρονών δημιούργησε αυτό που ονομάζουμε Krav Maga.  Λίγο οι κατάλληλες συγκύριες λίγο η τύχη αναδείχτηκε σε έναν από τους πρώτους εκπαιδευτές στρατού του νεοσύστατου ισραηλινού κράτους.  
Το επόμενο βήμα ήταν η αναγνώριση από την ισραηλινή γυμναστική ακαδημία, η δημιουργία τις Ισραηλινής ένωσης και μετά η δημιουργία μιας διεθνής οργάνωσης κλασικού Krav Maga. 
Με το πέρασμα τον χρόνων το σύστημα αυτό δοκιμάζονταν ολοένα στο Ισραήλ από κάποια στελέχη του στρατού που κατά την διάρκεια των μαχών έπρεπε να αμυνθεί, ακόμα και από την αστυνομία και τα στελέχη ασφαλείας που και αυτοί αντιμέτωποι τις μεγάλης εγκληματικότητας πρέπει να καθηλώσουν τον κακοποιό και όχι απλώς να τον σκοτώσουν όπως ένας στρατιωτικός. Έτσι βρίσκεται σε μια συνεχή αναπτύξει και μεταβολής, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσαρμόζεται στα ‘’προβλήματα’’ και βρίσκει την κατάλληλη λύση. 
Αυτό έχει να κάνει βέβαια με τους εκπαιδευτές, διότι ο εκπαιδευτής  θα πρέπει να έχει μια ευρεία γνώσει σε θέματα ασφάλειας, στρατιωτικά, αστυνομικά κτλ. Ώστε να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του ως εκπαιδευτής Krav Maga. 
Είστε αντιπρόσωπος της Operational Krav Maga International Federation  στην Ελλάδα. Για να καταλάβει και ο κόσμος τι ακριβώς κάνει η ομοσπονδία και ποια είναι τα κέρδη του αθλητή που θα προπονηθεί μαζί σας;
Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη διάφορα ανάμεσα των εκπαιδευτών του κλασικού Krav Maga με των εκπαιδευτών των επιχειρησιακού Krav Maga.  Για αυτό επιμένω και στον διαχωρισμό αυτό σαν πρώτη φάση. Στο κλασικό οι εκπαιδευτές απλός μαθαίνουν παπαγαλία τις βασικές τεχνικές και τις ειδικευόμενες μέσα από διάφορα σχολεία. 
Στο επιχειρησιακό Krav Maga, οι εκπαιδευτές μας έχουν άμεση σχέση με τον χώρο τις ασφάλειας, διότι είτε είναι  αστυνομικοί, στρατιωτικοί ή εργάζονται στο τομέα τις ασφάλειας ως σύνοδοι υψηλών προσώπων, σύνοδοι πλοίων, απλοί στατικοί φύλακες κτλ. 
Θα μπορούσε να πει κήπους και τι σημασία έχει αυτό, δεν είμαστε και Ισραήλ ή Αμερική όπου οι παραπάνω εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς είναι ‘’μπαρουτοκαπνισμένοι‘’. Σωστά οι περισσότεροι δεν είναι άλλα μόνο που εργάζονται στους τομείς αυτούς, έχουν συνεχή επαφή με το αντικείμενο τις αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας. 
Διότι εμείς στο επιχειρησιακό Krav Maga, δίνουμε έμφαση κατά την εκπαίδευση στην αντίληψη τις αυτοπροστασίας και μετά στην μαχητικότητα και την αυτοάμυνα. Διότι αν βρεθείς στην κατάσταση εμπλοκής είναι είδη έργα, θα πρέπει να έχεις από πριν καταλάβει το κίνδυνο και να τον είχες αποφύγει. Περά από την τεχνική πλευρά σε εμάς έχουμε και ένα μεγάλο θεωρητικό και γραπτό κομμάτι,  όπου ο εκπαιδευόμενος ανάλογα το επίπεδο που έχει πρέπει να κατέχει. Αυτό σημάνει στα μεγάλα επίπεδα εργασίες γραπτές, ακόμα και παρουσιάσει θεμάτων στο τομέα τις αυτοπροστασίας στην τάξη μέσα.
Το Operational Krav Maga Hellenic Department στηρίζεται στην αρχαίο Ελληνικό γνωμικό:
‘’ Νους υγιείς εν σώματι υγιεί’’
Εμείς σαν Operational Krav Maga Hellenic Department δεν θέλουμε απλώς να βγάλουμε εκπαιδευτές και να κατακλείσουμε την αγορά. Θέλουμε οι εκπαιδευτές μας να είναι καλοί άνθρωποι, σοβαροί, γνωστές τους συστήματος από όλες τις πλευρές και ειδικοί σε αυτό που κάνουν, προπάντων θέλω να είμαστε μια οικογένεια, να νιώθουμε άνετα αναμεταξύ μας. Καθώς μόνο ο τίτλος επιχειρησιακός εκπαιδευτής δείχνει ότι πρόκειται για κάτι τι ιδιαίτερο και σοβαρό. 
Να είναι  ανοιχτοί στην διαφορετικότητα και να μην έχουν παρωπίδες στα μάτια, να μπορούν να συνυπάρχουν με όλα τα στρώματα πολιτών τις κοινωνίας. Να μην έχουν ακραίες αντίληψης και να σέβονται τους πάντες και πάντα.  Γιατί άμα θέλεις να σε σέβονται για αυτό που είσαι ή που πιστεύεις εσύ προσωπικά, θα πρέπει και εσύ με την σειρά σου να σέβεσαι τους όλους για τα δικά τους πιστεύω.
Ένα μήνυμα ποια είναι η φιλοσοφία σας για τις πολεμικές τέχνες και τι αντιπροσωπεύουν;
Αναφέρουμε σε αυτό γιατί τα τελευταία χρονιά, έχουμε δει και ακούσει πολλά στον χώρο των πολεμικών τεχνών και δυναμικών αθλημάτων. Διάφοροι παρατρεχάμενοι βρίσκουν πατήματα και περνούν τις πολιτικές τους απόψεις και ιδεολογικά πιστεύω μέσα στο χώρο μας. Είναι λάθος και άδικο για εμάς που υπηρετούμε χρονιά αυτό τον χώρο και μετά από 33 χρόνια θέλω να πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να αναφέρουμε σε όλα αυτά. Οι δάσκαλοι ανεξαρτήτως συστήματος ή τέχνης ή αθλήματος πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μέσα τους και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Ναι πρέπει οι τρόποι εκπαίδευσης να είναι μοντέρνοι και λειτουργικοί με την χρίση τεχνολογίας κτλ. Άλλα δεν θα πρέπει να χάσουμε τις πραγματικές παραδοσιακές αξίες τις τέχνης του πολέμου!!
Γιατί μπορεί να κατοικούμε ακόμα σε μια χωρά που δεν έχει, συνεχή βαριά και καθημερινή εγκληματικότητα (άλλα αυτό βλέπω αλλάζει με τα χρόνια λόγο των γνωστών προβλημάτων, οικονομία, παγκοσμιοποίηση, κτλ). Ούτε  και να ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας είναι με ένα σπαθί ή ένα τσεκούρι στο χέρι . Η πραγματική μάχη γίνεται μέσα σε κάθε ασκούμενο, διότι βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τον εαυτό του προσπαθώντας κάθε φορά να τον ξεπεράσει, είτε σε αντοχή, είτε σε δύναμη κτλ.
Σε σχέση πάλι με άλλες οργάνωσης, πιστεύω πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση. Κάθε περιοχή πρέπει να έχει λίγα και καλά κέντρα εκπαίδευσης ΟΚΜ. Αυτοί που θέλουν να γίνουν εκπαιδευτές σε εμάς, περνούν μια βασική εκπαίδευση αφού πρώτα έχουν τα κατάλληλα κριτήρια, τα οποία είναι επιγραμματικά: να είναι γνώστες μιας  πολεμικής τέχνης και όχι απλός να κατέχουν μια μαύρη ζώνη αλλά να έχουν παρακολουθήσει και σεμινάρια, διαλέξεις κτλ. να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση και να μην κάνουν καταχρήσεις.
Μετά ονομάζονται βοηθοί και δημιουργούν μικρές ομάδες όπου ξεκινούν τα μαθήματα σε αυτές, μετά από δυο χρόνια συνεχείς εργασίας έχουν το δικαίωμα να μπουν στην διαδικασία να παρακολουθήσουν το σχολειό εκπαιδευτών και αφού το ολοκληρώσουν να ονομάζονται επιχειρησιακοί εκπαιδευτές.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο: www.operationalkravmaga.gr
Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο μεγάλο και σπουδαίο έργο οπού έχετε αναλάβει. Την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού όσο άφορα τα δυναμικά αθλήματα και τις πολέμιες τέχνες.