28/03/2024

Μαχαίρι: Μύθοι & Πραγματικότητα

Ο Χρήστος Πρωτονοτάριος από το KRAV MAGA PROTONOTARIOS – Korydallos Headquarters γράφει για το fightsports.gr ένα άρθρο για το μαχαίρι ως όπλο, τους μύθους και την πραγματικότητα:
«Το μαχαίρι υπάρχει σαν όπλο από αρχαιότατους χρόνους.Η χρήση του έχει απεριόριστες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν καθημερινό εργαλείο εργασίας όσο και σαν επιθετικό.Οι περισσότερες πολεμικές τέχνες εμπεριέχουν στην ύλη τους τεχνικές αυτοάμυνας για την αντιμετώπισή του καθώς και κάποιες άλλες ασχολούνται με την χρήση του.Είτε παραδοσιακές είτε μοντέρνες πολεμικές τέχνες έχουν η κάθε μία τους ξεχωριστή τεχνοτροπία για την χρήση ή την αντιμετώπιση του μαχαιριού.Το Holywood έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε κάποιους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω απο το μαχαίρι.Αυτούς τους μύθους θα αναλύσουμε παρακάτω:

ΜΥΘΟΣ 1.Εναντίον μαχαιριού θα βγάλω το πιστόλι μου και θα τον πυροβολήσω
Η ασφαλής απόσταση για το μαχαίρι όταν έχει κάποιος πιστόλι είναι αποδεδειγμένα τα 12 μέτρα.Ακόμη όμως και από αυτή την απόσταση,μπορεί κανείς να αστοχήσει.Κάτω από τόσο μεγάλη πίεση και ένας πολύ ικανός σκοπευτής μπορεί να χάσει την ακρίβεια σκόπευσης του.Είναι διαφορετικό να στοχεύεις χάρτινους στόχους και διαφορετικό να κυνηγάς μια μαινόμενη,κινούμενη επιθετική απειλή.

ΜΥΘΟΣ 2.Εναντίον μαχαιριού θα του πιάσω το χέρι και θα τον αφοπλίσω
Σε κοντινή απόσταση μια ξαφνική επίθεση με μαχαίρι χρειάζεται μεγάλη ικανότητα αντίδρασης.Ο μέσος όρος αντίδρασης είναι 1.5-3.0 δευτερόλεπτα.Οι τομείς που επηρεάζουν τον χρόνο αντίδρασης είναι οι εξής:
-Προπόνηση/Φυσική κατάσταση
-Φωτεινότητα σημείου
-Πράγματα τα οποία μπορούν να σε αποσυντονίσουν
-Θόρυβος
-Κατάσταση εδάφους

ΜΥΘΟΣ 3.Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η τύπου sparring προπόνηση με μαχαίρια  που εξασκεί στην σχολή του είναι ρεαλιστικός και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι το πιο πιθανό είναι να μην προλάβεις ποτέ να βγάλεις το μαχαίρι σου.Συνεπώς όλη αυτή η ανούσια μαχαιρομαχία παραπέμπει σε άθλημα και οι πιθανότητες να γίνει έτσι στον δρόμο είναι ίσες με τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από λευκό καρχαρία.

ΜΥΘΟΣ 4.Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες προετοιμάζουν τον ασκούμενο στην αντιμετώπιση επιθέσεων με μαχαίρι.
Όπως έχω ξαναγράψει σε παλιότερο άρθρο, όπου δεν υπάρχει εκπαίδευση στην χρήση μαχαιριού παράλληλα με την άοπλη αυτοάμυνα κάτι τέτοιο μόνο φαντασία μπορεί να θεωρηθεί.Η ικανότητα χρήσης του μαχαιριού, είναι ο καθρέφτης του ασκούμενου για την πραγματική γνώση και ικανότητά του για την αυτοάμυνα του σε αυτό.

ΜΥΘΟΣ 5. Οι «Masters» των μη παραδοσιακών πολεμικών τεχνών είναι όλοι γνώστες της πραγματικής κατάστασης πάνω στις επιθέσεις με μαχαίρι.
Ακόμη και οι Εκπαιδευτές των μη παραδοσιακών πολεμικών τεχνών είναι αρκετές φορές άτομα τα οποία δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και γιατί το κάνουν.

Το συμπέρασμα είναι για ακόμη μία φορά ότι δεν μετράει απλά ένα σύστημα να ονομαστεί ρεαλιστικό ή μοντέρνο καθώς αυτό από μόνο του δεν θα εξασφαλίσει την πραγματική ικανότητα,γνώση για την αντιμετώπιση ενός τόσο δύσκολου όπλου.Ο Εκπαιδευτής και σε αυτόν τον τομέα παίζει μεγάλο ρόλο καθώς οι προσωπικές του εμπειρίες μπορούν πραγματικά να κάνουν την διαφορά στον τομέα της αυτοάμυνας.

Chief Instructor – Christos Protonotarios KRAV MAGA PROTONOTARIOS – Korydallos Headquarters»