26/04/2024

Μαρία Γρυπάρη: H μέθοδος Πιλάτες και τα οφέλη για τους μαχητές

Ξεφεύγοντας από τους κλασικούς τρόπους εκγύμνασης, ένας αθλητής πολεμικών τεχνών μπορεί να ωφεληθεί άμεσα από την μέθοδο Πιλάτες που χρησιμοποιείται κατά κόρον από σύγχρονα καταρτισμένους personal trainers.

Μία από αυτές είναι και η Μαρία Γρυπάρη που μας μιλάει γι’αυτά τα οφέλη που θα μπορούσαν να σου ανεβάσουν το επίπεδο. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μαρία τι είναι η μέθοδος Πιλάτες και γιατί ασχολήθηκες με αυτό;

«Το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που δημιουργήθηκε και στηρίχθηκε στην σωστή στάση του σώματος αυξάνοντας την ευλυγισία ενώ ταυτόχρονα συντονίζει σώμα και μυαλό.

Βασικός λόγος είναι πως μέσα από την επιλογή μου ήθελα να προσφέρω λύση σε άτομα που είχαν να αντιμετωπίσουν μυοσκελετικά προβλήματα δείχνοντας τους πως με αυτή την μέθοδο μπορείς να διορθώσεις την εικόνα του σώματος σου και  παράλληλα να το απαλύνεις από χρόνιους πόνους .

Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον με το Pilates ήταν η δυνατότητα να μπορεί να  προσφέρει μια αρμονική σιλουέτα χωρίς όγκο ενώ  ξυπνάει μύες που συνήθως με κάποιο άλλο είδος γυμναστικής παραμένουν αγύμναστοι..».

Σε ποιους τομείς θα μπορούσες να βελτιώσεις έναν αθλητή πολεμικών τεχνών;

« Δεν έχει τύχει να συνεργαστώ με κάποιον που ακολουθεί πολεμικές τέχνες. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως θα ήταν πρόκληση για εμένα να διδάξω  και να διδαχθώ αντίστοιχα από έναν αθλητή πολεμικής τέχνης.

Το Pilates με τις πολεμικές τέχνες έχουν αρκετά κοινά σημεία. Το σημαντικότερο όλων είναι η ισορροπία του σώματος. Γεγονός είναι πως το Pilates βοηθάει πολύ στον έλεγχο του κορμού μας.  Όπως επίσης και η ευλυγισία θεωρείται απαραίτητη για τις πολεμικές τέχνες.

Σωστές αναπνοές και αντοχή σε συνδυασμό με ψυχική ηρεμία μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο κάποιον που παράλληλα ακολουθεί πολεμικές τέχνες. Tο Pilates είναι μέθοδος αποθεραπείας , προλαμβάνει τους τραυματισμούς και βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις . Aς μην ξεχνάμε πως ο δημιουργός του Pilates (Joseph Pilates) ήταν πυγμάχος».

Πες μας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ημέρας που θα πρότεινες σε έναν αθλητή των πολεμικών τεχνών;

«Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα σε έναν αθλητή πολεμικής τέχνης το πρόγραμμα pilates stretching το οποίο αυξάνει την ευελιξία , μειώνει τους πόνους στο σώμα. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους (τραυματισμούς) εστιάζοντας στον αυξημένο έλεγχο των μυών ώστε να βελτιωθεί η ελαστικότητα τους.

Επιπρόσθετα θα έβαζα στο πρόγραμμα τους ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας που συμβάλλουν στο στασικό έλεγχο, στη σταθερότητα, καθώς και σε άλλες συνειδητές αισθήσεις όπως επίσης και ισομετρικές ασκήσεις που επιτρέπουν την μυϊκή σύσπαση με την δύναμη να ασκείται στο ακίνητο αντικείμενο χωρίς μεταβολή στο μήκος του μυ. Έτσι αποκτάμε  μεγαλύτερη μυϊκή ένταση σε σύγκριση με τις ασκήσεις που απαιτούν την άρση βαρών».

Εσένα που μπορούμε να σε βρούμε;

«Θα με βρείτε Ιασωνίδου 62 στο Ελληνικό (Studio Maria Gripari Pilates ) . O χώρος μας είναι πλήρως εξοπλισμένος με εξειδικευμένο προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας».