07/05/2024

Καλλισθενική και Πολεμικές τέχνες για το απόλυτο Fitness

Γράφει ο Τονυ Χριστοδούλου

dome2Προπονούμαι και αγωνίζομαι στις πολεμικές τέχνες για πάνω από μια δεκαετία και δεν έχω δει πιο αποδοτικό σύστημα εκγύμνασης και καλύτερο τρόπο να αποκτήσεις φυσική κατάσταση, από αυτό του προπονητή του διάσημου 5th Street Gym, Dino Spencer.

To Fight Fit είναι μια μίξη κινήσεων των πολεμικών τεχνών με λειτουργικές ασκήσεις εκτελεσμένες σε υψηλή ένταση.  Το ίδιο πρόγραμμα ακολουθεί το top model Adriana Lima υπό τις οδηγίες του Dino Spencer πριν βγει στην πασαρέλα της Victoria’s  Secret.

Fight Fit τμήμα με Τόνυ Χριστοδούλου
Fight Fit τμήμα με Τόνυ Χριστοδούλου

To παρακάτω είναι ένα από τα προγράμματα (Workouts) του Fight Fit.

Σκεφτείτε έναν γύρο των 5 λεπτών, όπου θα βάλουμε συνδυασμούς από Kickboxing με ασκήσεις καλλισθενικής αγωγής. Έτσι, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αφού «δουλεύουμε» και αναερόβια και αερόβια ταυτόχρονα.

Η έκρηξη ενέργειας που χρησιμοποιείς όταν χτυπάς έναν σάκο, προκαλεί υψηλό κάψιμο θερμίδων, περίπου 300 με 500 την ώρα. Αν προσθέσεις και καλλισθενικές ασκήσεις βάζεις άλλες 150 με 300 καμένες θερμίδες στο πρόγραμμα σου.

Επιπλέον, τονώνεις και δυναμώνεις τους μυς σου λόγω των ασκήσεων αντίστασης από τις καλλισθενικές. Αυτό οδηγεί σε πιο καλογυμνασμένο σώμα και υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων. Με όλα τα προτερήματα της άσκησης στο σωματικό σου βάρος  αλλά και αυτής των πολεμικών τεχνών, έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα.

Ένα παράδειγμα είναι: ένα μενού με συνδυασμό χτυπημάτων με τα χέρια από το 1 έως το 6 (αριστερό Jab, δεξί straight, αριστερό hook, δεξί hook, αριστερό uppercut, δεξί uppercut) όπου τελειώνετε τον συνδυασμό πάντα με ένα λάκτισμα. Αμέσως μετά εκτελείτε 10 επαναλήψεις από μια επιλογή ασκήσεων.

Youtube sub

Στην πράξη ένα απλό 5λεπτο σετ μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι:

-Συνδυασμός  χτυπημάτων στο σάκο με  χέρια και τελείωμα με λάκτισμα για ένα λεπτό

-10 κάμψεις (push ups)

– Συνδυασμός  χτυπημάτων στο σάκο με  χέρια και τελείωμα με λάκτισμα για ένα λεπτό

– 10 κοιλιακούς (sit ups)

– Συνδυασμός  χτυπημάτων στο σάκο με  χέρια και τελείωμα με λάκτισμα για ένα λεπτό

Το παραπάνω πρόγραμμα συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο για ένα 5 λεπτό χωρίς διάλειμμα ανάμεσα σε συνδυασμούς και ασκήσεις. Μόλις ολοκληρωθεί ξεκουράζεστε για 1 λεπτό και μετά ξεκινάει 2ο πεντάλεπτο που μπορεί να έχει ίδιους αλλά και διαφορετικούς συνδυασμούς και ασκήσεις.

.

Ο σκοπός είναι να εξομοιωθεί ένας αγώνας ΜΜΑ που είναι 3 ή 5 πεντάλεπτοι γύροι με 1 λεπτό ξεκούραση ανάμεσα τους.

Φυσικά αντί για τις  παραπάνω κλασσικές ασκήσεις ( push ups, crunches και sit ups) μπορείτε να κάνετε Burpees, front και side planks, Jumping squats, και clap push ups (δείτε φωτογραφίες από τις ασκήσεις στο τέλος του άρθρου).

Γενικά υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί  ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα πρόγραμμα Fight Fit περιλαμβάνει μια σειρά από 5λεπτα σετ όπως τα παραπάνω, συν το απαραίτητο ζέσταμα, διατάσεις και στο τέλος ισομετρικές ασκήσεις. Αυτό είναι ένα παράδειγμα γυμναστικής που συνδυάζει fitness και πολεμικές τέχνες.

Στο Fight Fit έχουμε δει μερικά φοβερά αποτελέσματα, σημαντική μείωση βάρους και αλλαγή σωματικού τύπου  και γενικά βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης.

*Ο Τόνυ Χριστοδούλου είναι ένας από τους κορυφαίους ΜΜΑ μαχητές στην Ελλάδα, ο μόνος που κατάφερε να παίξει στην τοπ διοργάνωση του UFC. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΑ γυμναστήρια στον κόσμο, όπως η American Top Team, οι Blackzillians, το 5th Street Gym, το Trister κ.α.

Βρείτε τον σήμερα στο Diamond Camp όπου εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα Fight Fit. Επικοινωνία

Jump Squats
Clap push ups

 

Burpees and planks