23/04/2024

Η Τέχνη του Chi Sao…

Λένε ότι η τέχνη του κινέζικου kung fu είναι σαν την θάλασσα, μεγάλη και βαθιά. Αν μάθεις kung fu  με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιείς μια συγκεκριμένη τεχνική για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου εναντίον μιας συγκεκριμένης επίθεσης έχεις μάθει απλά «νεκρό kung fu».

Chi Sao στα Καντονέζικα σημαίνει «κολλημένα χέρια» και είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια του wing chun. Σκοπός του είναι να διδάξει την εμπιστοσύνη στην αίσθηση της αφής , μέσω της επαφής,  περισσότερο από την όραση. Γιατί τα μάτια μπορεί να παρερμηνεύσουν ή ακόμα και να τρομάξουν ενώ το δέρμα αισθάνεται φυσικά την δύναμη, την κατεύθυνση, την γωνία του σώματος και την διάρκεια.

Αρχικά το Chi Sao φαίνεται σαν μια έντονα συναισθηματική και δύσκολη εμπειρία. Με τον καιρό όμως ο ασκούμενος μαθαίνει  να παραμένει ήρεμος κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης μάχης και να βρίσκει  λύσεις χωρίς σκέψη έτσι ώστε να μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις μεταβολές του αντίπαλου. Η επαφή στο Chi Sao μας βοηθά να νοιώθουμε πότε ξεκινάει η επίθεση με ποιο χέρι ή πόδι θα χτυπήσει και που θέλει να χτυπήσει ο αντίπαλος, πότε πρέπει να χτυπήσουμε και πότε όχι, τις τρύπες στην άμυνα μας που δεν πρέπει να ανοίξουν αλλά και το πώς να ανοίξουμε τις δικές του. Με την εξάσκηση του αποχτά αντανακλαστικά, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται την μεταβολή της πίεσης σε κίνηση και να εκμεταλλεύεται την δύναμη του αντιπάλου , βελτιώνει τον συγχρονισμό και τον συντονισμό, αποκτά καλύτερη αίσθηση της απόστασης και οικονομία της κίνησης.

Το Chi Sao είναι ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που μόλις το κατανοήσεις θα είσαι σε θέση να καταλάβεις  ότι δεν υπάρχει  όριο στις γνώσεις σου και ότι το κινέζικο kung fuείναι πράγματι «μεγάλο» και «βαθύ».

Alice in Fight