19/04/2024

Η θέση των πολεμικών τεχνών στον σύγχρονο στρατό

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του Μιχαήλ Χριστοδούλου, εκπρόσωπου Ελλάδας Combat Hapkido, για την θέση των πολεμικών τεχνών στον σύγχρονο στρατό. 


Βλέπουμε ότι στους κλασικούς στρατούς του δυτικού κόσμου, επικρατή η άποψη ότι οι πολεμικές τέχνες δεν είναι ένα ιδιαίτερο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης του στρατιώτη.

Δεν ήταν βέβαια πάντα έτσι στους αρχαίους χρόνους, στους βυζαντινούς, στον μεσαίωνα η εκπαίδευση σώμα με σώμα ήταν πολύ βασική, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της μάχης του πολέμου βασίζονταν στην ατομική ανδρεία αλλά και στην δύναμη του κάθε μαχητή, καθώς αυτός πάλι αποτελούσε ένα κομμάτι του συνόλου μιας παράταξης στο πεδίο της μάχης.

Στην δυτική νοοτροπία έναντι της ανατολίτικης οι στρατιώτες και ειδικά τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, δεν είναι αποτελούνται από δολοφόνους δεν είναι ακριβώς μονάδες θανάτου.

Βεβαίως έχουν πολλές ατομικές δεξιότητες που χρειάζονται για να διατηρήσουν την ισχύ τους εκτός της τακτικές μάχης, αλλά οι μάχες που θα καλεστούν να δώσουν θα είναι εναντίον ομάδες που θα έχουν πυροβόλα σε ένα ανοιχτό πεδίο ή σε μια πόλη και όχι μάχες με μαχαίρια και γροθιές.

Η καθαρά δυτική νοοτροπία μάχης βασίζεται στην ομαδικότητα και όχι στην ατομικότητα του μαχητή στρατιώτη, ένας στρατιώτης όταν έρθει σε μια κατάσταση σώμα με σώμα, θα είναι άμεση καθώς θα τον βοηθήσει το ζευγάρι του ή υπόλοιπη ομάδα.

Λειτουργούν ως ομάδα και όχι ως μοναχικοί λύκοι σε αποστολές αυτοκτονίας πίσω από εχθρικές γραμμές, δεν είναι οι τύποι που βλέπαμε κυρίως στον παλιό πολεμικό κινηματογράφο (πλέον έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και είναι πολύ αληθοφανές οι στρατιωτικές ταινίες, τουλάχιστον οι περισσότερες).

Οι στρατιώτες των ειδικών επιχειρήσεων, του ναυτικού, της αεροπορίας, του πεζικού είναι κατά μέσο όρο πιο ηλικιωμένοι, πιο έμπειροι, πιο έξυπνοι και πιο επαγγελματίες από τα τυπικά μέλη των αντίστοιχων υπηρεσιών του στρατού τους και αξίζουν να αναγνωριστούν ως οι ταπεινοί, σκληροί και αφοσιωμένοι επαγγελματίες.

Βέβαια υπάρχουν και τα άκρα των δυο πλευρών, βλέπουμε στρατούς στον δυτικό κόσμο όπου η έννοια πολεμικές τέχνες είναι κάτι που δεν υπαρχή στο λεξικό τους ή αντιθέτως είναι ένα κύριο και ιδιαίτερο κομμάτι.

Στρατοί που πολεμούν τακτικά όπως ο Αμερικάνικος, ο Ισραηλινός, ο Ρωσικός, ο Κορεάτικος έχουν τις πολεμικές τέχνες ως ένα βασικό κομμάτι, βεβαία δεν είναι σε όλους το ίδιο φανταχτερό επίπεδο. Άλλα όπως και να το κάνουμε και οι δυο απόψεις είναι άκρως εντυπωσιακές και λειτουργικές..

Βλέπουμε στους ανατολικούς στρατούς, φανταχτερές επιδείξεις, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εκπαιδεύονται από μικρά παιδιά στα σχολεία που είναι κιόλας υποχρεωτικό άλλα και σε ιδιωτικές σχολές.

Έτσι έχουν ανάγει την μάχη σώμα με σώμα σε τέχνη λόγο της μακρόχρονης και επίπονης ασχολίας με αυτή. Μην λησμονούμε τον πόλεμο των Αμερικάνων με τούς Ιάπωνες, όπου τότε οι δυτικοί χαλαροί Αμερικανοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με πολεμιστές που ακολουθούσαν το δρόμο των σαμουράι (bushido code), από γενιά σε γενιά.

Καθώς αν δεν έπεφτε οι ατομική βόμβα το αποτέλεσμα του πόλεμου θα ήταν ολέθριο για αυτούς. Δυστυχώς οι εποχές άλλαξαν, δεν θα καλεστούμε να αντιμετωπίσουμε στα ίσα μια στρατιωτική δύναμη όπως στα βουνά στο έπος του 40′.

Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε με βάση της σύγχρονες πλέον απειλές, στον νέο είδος πόλεμου και εννοώ τον υβριδικό πόλεμο, που έχει στοιχεία εγκληματικότητας και τρομοκρατίας. Ναι πρέπει ειδικά εμείς που είμαστε στο χώρο του στρατού και της δημόσιας ασφάλειας να ασχοληθούμε εκτενώς και πολύ πλέον ειδικευμένα με την μάχη σώμα με σώμα.

Διότι για να αντιμετωπίσεις έναν ΜΟΧΑΝΙΚΟ ΛΥΚΟ, πρέπει να γνωρίζεις την φύση του και της δεξιότητες τους. Δεν γνωρίζεις ποια είναι η απειλεί, γιατί είναι ανάμεσα μας με πολιτική περιβολή, δεν γνωρίζεις το πεδίο δράσης γιατί μπορεί να είναι μέσα στο μετρό, σε μια συναυλία, σε ένα αθλητικό αγώνα.

Το πιο πιθανό να μην έχεις υπηρεσία και να μην είσαι ένοπλος, το πιο πιθανό να μην γίνει γενική επιστράτευση και να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πόλεμου, το πιο πιθανό να είσαι μόνος σου καθώς η υπόλοιπη ομάδα είναι σε υπηρεσία ή βρίσκεται στα σπίτια τους, το πιο πιθανό να μην φοράς μια εξάρτηση μάχης με όλα τα υπόλοιπα παρελκόμενα της στρατιωτικής περιβολής και έτσι να μην προκαλέσεις δέος ή φόβο στον υποψήφιο εγκληματία ή τρομοκράτη.

Το πιο πιθανό να είσαι ένας νεκρός, γιατί εκπαιδευτικές με μια καθαρά δυτική νοοτροπία στην καλύτερη περίπτωση, το πιο πιθανό να είσαι νεκρός γιατί εκπαιδεύτηκες με βάση την δυτική νοοτροπία μάχης στα πλαίσια μιας ομάδας, το πιο πιθανό να είσαι νεκρός γιατί έμεινες στο πόλεμο του Βιετνάμ με της ατελείωτες πορείες, το πιο πιθανό να είσαι νεκρός γιατί εκπαιδεύτηκες αποκλειστικά στην θαλάσσια μάχη, έμαθες να κάνεις καταδύσεις, έμαθες να πέφτεις με το αλεξίπτωτο, έμαθες να σηκώνεις πολλά κιλά, έμαθες να επιβιώνεις στην φύση.

Όμως δεν έμαθες να δίνεις μια σωστή γροθιά ή ένα λάκτισμα, δεν έμαθες να χρησιμοποιείς το μαχαίρι, δεν έμαθες να παλεύεις με το βάρος της εξάρτυσης. Και αν έμαθες κάτι πιθανός είναι στα πλαίσια του »fair play», γιατί έμαθες κάτι που έχει κανόνες λόγο των αγώνων……

Απλά είσαι ένας καλά εκπαιδευμένος μαχητής που στηρίζεται αποκλειστικά στο όπλο του και στους συναδέλφους του. ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ.