19/04/2024

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στο Combat Hapkido

Μέτα από δυο χρόνια λειτουργίας των πρώτων τμημάτων Combat Hapkido στην Ελλάδα το 2017 αναγνωρίστηκε από την European Hwalmoodo Federation και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολεμικών Τεχνών & Αυτοάμυνας, στον ειδικό κλάδο σύγχρονης αυτοπροστασιας με ειδίκευση στην άοπλη & ένοπλη μάχη και την άμεση εξουδετέρωση μιας απειλής σε μία έκτακτη ανάγκη αυτοάμυνας σύμφωνα με τα δεδομένα τις σύγχρονης εποχής. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μιχαήλ Χριστοδούλου.


Στον κλάδο αυτό διδάσκονται σεμιναριακά οι βασικές τεχνικές και η νοοτροπία του συστήματος, για άτομα των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού άλλα και σε πολίτες.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα ολοκληρωμένης εκπαίδευσης όπου οι μαθητευόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν πλήρως στο σύστημα Combat Hapkido και να φτάσουν μετά τις προαγωγικές εξετάσεις έως την μαύρη ζώνη.

Για μαθητές δίνετε η δυνατότητα να τους δοθεί πέρα από το Ελληνικό δίπλωμα και το Ευρωπαϊκό μετά από μια επανεξέταση των δεξιοτήτων τους άλλα και για τούς σχολάρχες δίνετε εξίσου η δυνατότητα η απόκτησης Κορεάτικου Διπλώματος επί προϋποθέσεις και βάσει του εσωτερικού κανονισμού του Ελληνικού και Παγκόσμιου οργανισμού. Επικεφαλής και αποκλειστικός υπεύθυνος ανάπτυξης σύμφωνα με τους κανονισμούς τις Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ο Χριστόδουλου Μιχαήλ (Master Black Belt 5 Dan E.H.F).

Το 2019 θα είναι καταλυτική χρονιά καθώς θα περάσει από την Κορεάτικη επιτροπή ώστε να αναγνωριστεί και να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό (International Hwalmoodo Federtaion).

Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς καθώς θα είναι μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις για Έλληνα εκπαιδευτή, να ενταχθεί και να αναγνωριστεί από Κορεάτες και Ευρωπαίους Grand Masters υψηλού επίπεδου.

Μία σύντομη περιγραφή του Combat Hapkido:

Επανασχέδιαζα και προσάρμοσα τις τεχνικές του παραδοσιακού Hapkido, στα νέα δεδομένα τις σύγχρονης εποχής. Αφαίρεσα από μέσα τις παραδοσιακές τεχνικές του, την κλασική νοοτροπία σκέψης με βάση των έγκυρων επιστημονικών αρχών και των σύγχρονων αντιλήψεων.

Από μονό του το Hapkido είναι η «επιστήμη της Αυτοάμυνας», αλλά ο τρόπος εκπαίδευσης του βασίζετε στην παραδοσιακή γραμμή. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην σύγχρονη εποχή, μένοντας πίσω από πολύ νεότερα συστήματα αυτοάμυνας.

Το Combat Hapkido είναι μια νέα ερμηνεία και εφαρμογή των τεχνικών Hapkido, η λέξη «επιχειρησιακό» που το έχω προσθέσει είναι για να διακρίνετε αυτό το επανασχεδιασμένο σύστημα από το παραδοσιακό στυλ Hapkido και να προσδιοριστεί ως αυθεντικό σύστημα σύγχρονης αυτοάμυνας.

Περιλαμβάνει τεχνικές άοπλης και ένοπλης μάχης, καθώς τεχνικές αυτοπροστασίας σε σύγχρονα πυροβόλα όπλα, αλλά και την γνώση της ασφαλής χρήση τους. Στο στρατιωτικό τομέα είναι βασισμένο στης τεχνογνωσία και τον τρόπο μάχης των ειδικών δυνάμεων της Νοτιάς Κορέας, σε αυτό το στάδιο της εκπαίδευσης ο εκπαιδευόμενος αφού πρώτα έχει κατανοήσει την νοοτροπία μάχης, την επιχειρησιακή σκέψη και κατέχει την τεχνογνωσία της άοπλης μάχης, ειδικεύεται πλέον στην ένοπλη μάχη και στις τακτικές, βάσει των Κορεάτικων βατραχανθρώπων. Ο ορισμός του Combat Hapkido, όπως ορίζεται εδώ προέρχεται από τον τρόπο Επιχειρησιακής σκέψης.

Το Combat (Επιχειρησιακό) Hapkido αναφέρεται γενικά ως ένα είδος συστηματικής αυτοάμυνας, αλλά επίσης μπορεί να θεωρηθεί ως ο πυρήνας της τακτικής νοοτροπίας μάχης.

Που επικεντρώνετε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι τακτικές κατά την μάχη σε ακραίες καταστάσεις, από αυτή την άποψη, το Comabt Hapkido περιγράφετε ως μια επιχειρησιακή νοοτροπία και σκέψη.

Με επίκεντρο τις αλληλεξαρτήσεις των καταστάσεων κατά την στιγμή της αυτοάμυνας-μάχης που ευθύνονται για το πώς λειτουργούν οι τεχνικές, σε αντίθεση με άλλες νοοτροπίες κλασικής σκέψεις, το Comabt Hapkido έρχεται σε αντίθεση με το κλασικό Hapkido και άλλα συστήματα αυτοάμυνας.

Στο κλασικό Hapkido αλλά σε άλλες πολεμικές τέχνες προσπαθούν να εφαρμόσουν παραδοσιακές ή αγωνιστικές τεχνικές κατά την αυτοάμυνα-μάχη, χωρίς να λάβουν υπόψη τους πληροφορίες όπως:

α. Που βρίσκονται. β. Σε τι κατάσταση είναι οι ίδιοι ως αμυνόμενοι (σωματικά και ψυχικά). γ. Το αριθμό των αντιπάλων τους. δ. Τον οπλισμό που έχουν. ε. Τα νομοθετικά πλαίσια της χωράς στην οποία βρίσκονται. ζ. Ακόμα και τι ρούχα φορούν εκείνη την στιγμή. Τελικός δεν επιδιώκουν να κατανοήσουν αιτία της συμπλοκής, που αν την γνώριζαν εξαρχής θα μπορούσαν να την είχαν αποφυγή.

Το Combat Hapkido είναι το μοναδικό σύστημα μάχης που έχει ρίζες από μια πολεμική τέχνη που πριν 2500 χρονιά ειδικευόταν σε τεχνικές αυτοάμυνας με τα δεδομένα εκείνης της εποχής Στο Combat Hapkido αποκλειστικά σε σχέση με το κλασικό Hapkido και άλλες πολεμικές τέχνες, υπάρχει ο ορός αυτοπροστασία που περιγράφετε:

Ως μια Επιχειρησιακή νοοτροπία που επικεντρώνεται σε ποιες τεχνικές εφαρμόζονται κατά την συμπλοκή αλλά μέσο την απλότητα τους, που είναι προσαρμοσμένες στα αντανακλαστικά του ανθρώπινου σώματος, στην αίτια της συμπλοκής και τις συνθήκες στις όποιες βρισκόμαστε αλλά βέβαια και το αποτέλεσμα αυτής.

Δεν αναλύει απαραίτητα σε πρώτο χρόνο την συμπεριφορά του αντίπαλου – ων κατά την συμπλοκή, αλλά μας οδηγεί να την τελειώσουμε άμεσα ώστε να αποφύγουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση, σε αντίθετη περίπτωση που θα δρούσαμε με παθητικά ένστικτα και όχι με το ένστικτο της επιβίωσης.