20/04/2024

Γνωρίστε το σύστημα του Combat Hapkido

Ένα από τα κορυφαία συστήματα αυτοπροστασίας διδάσκεται από τον Μιχαήλ Χριστοδούλου.  Το παραδοσιακό Hapkido είναι ένα από τα πιο παλιά συστήματα που γνώρισε ο πλανήτης. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χριστοδούλου. 


Τι ακριβώς είναι το Combat Hapkido και ποιους αφορά;

«Το Combat Hapkido είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας χωρίς κανόνες, το οποίο διδάσκει πώς να αποτρέψει, να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει κανείς κάθε είδους επιθέσεις. Έχει τις ρίζες του στο παραδοσιακό Hapkido οπού ηλικία του υπολογίζεται στα 2000 χρόνια, την τέχνη αυτή ασκούσε μια επίλεκτη ομάδα πολεμιστών οι Hwa Rang, με την νέα του μορφή όμως εμφανίστηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι από τις ρίζες του μια ιδιαίτερα δυναμική Κορεάτικη πολεμική τέχνη, είναι από τα λίγα συστήματα και ίσως το μοναδικό (τόσο ετών οργανωμένο σύστημα, μετά βέβαια από το Ελληνικό Πάμμαχον) που εξαρχής δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως μια αποτελεσματική μορφή αυτοάμυνας, που χρησιμοποιεί κλειδώματα, σημεία πίεσης, λακτίσματα, ρίψεις, ανατροπές και ακινητοποιήσεις στο έδαφος, χτυπήματα με τα χέρια και τους αγκώνες, που στοχεύουν σε ζωτικά σημεία του αντιπάλου.

Κι όλ’ αυτά χωρίς τη χρήση υπερβολικής δύναμης, αφού αυτή είναι στην φιλοσοφία της, ο Hapkidoka θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν δυνατό αντίπαλο χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δύναμη.

Ωστόσο το Combat Hapkido δεν είναι το παραδοσιακό Hapkido, όπως αυτό που γνωρίζουμε, πρόκειται για ένα σύστημα μάχης που αναδιοργανώθηκε, προσαρμόστηκε, αναπτύχθηκε και συνεχώς αναβαθμίζετε.

Ωστόσο, το Combat Hapkido δεν είναι μόνο ένα σύστημα αυτοάμυνας και αποφυγής, οπότε θα ήταν λάθος να παραμείνουμε μόνο σε αυτό ή να το ερμηνεύσουμε έτσι απλά.

Το Combat Hapkido είναι κατά κύριο λόγο ένα επιθετικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας χωρίς κανόνες, είναι μια μάχη σώμα με σώμα που απέχει πολύ από φιλοσοφίες, χαριτωμένες κινήσεις και άλλα σχετικά που προ υπάρχουν στο μέχρι τώρα παραδοσιακό  Hapkido

Επιπλέον, ένας σημαντικός ρόλος στην εκπαίδευση αυτού του συστήματος παίζει τη φυσική κατάσταση του ατόμου, για το λόγο αυτό η εκπαίδευση περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις δύναμης καθώς και ασκήσεις για την αύξηση της ευελιξίας, με έμφαση στην ταχύτητα, την αντοχή, την ακρίβεια και το συγχρονισμό.

Το Combat Hapkido είναι ένα σύστημα επιχειρησιακής αυτοάμυνας, στον κόσμο της αυτοάμυνας και του Fitness δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με αυτό, η προπόνηση του έχει σχεδιαστεί για να σε ωθήσει στα όρια σου κι ακόμα παραπέρα.

Ενώ παράλληλα φροντίζει σε ότι κάνεις, να αναπτυχθεί η ικανότητα σου και  να ανταπεξέλθεις επιτυχώς σε μια βίαιη αναμέτρηση, εν ολίγοις η προπόνηση στο Combat Hapkido αποτελεί πρόκληση καθώς είναι έντονο και άκρως αποτελεσματικό.

Στην κλασική του μορφή του Hapkido έχουμε ολόκληρο ειδικό κεφάλαιο όσο άφορα την εκμάθηση των τεχνικών άμυνας άλλα και την χρήση των οπλών εκείνης τις εποχής όπως: Το κοντό ραβδί, το σχοινί, το κοντάρι και το ξίφος.

Το Combat Hapkido έχει όπως είναι φυσικό το αντίστοιχο κεφάλαιο, οπού είναι η χρηση των συγχρόνων πυροβόλων οπλών, μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, το μαχαίρι, το γκλόπ, το μικρό τσεκούρι χεριού (tactical tomahawk) καθώς και η άμυνα σε αυτά ή με αυτά.

Στο Combat Hapkido υπάρχουν και ειδικά μαθήματα για γυναίκες όλων των ηλικιών όπου μαθαίνουν τις εξειδικευμένες τεχνικές αυτοάμυνας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει και τις γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κανονικές μεικτές τάξεις ενηλίκων, ενώ υπάρχουν και ειδικά τμήματα για παιδιά όπου πέρα από την αυτοπροστασία καλλιεργείτε και το αγωνιστικό κομμάτι, που βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών παίζοντας. Καθώς όπως είναι φυσικό δεν έχουν μεγάλη αντίληψη του κινδύνων και όλων το παραμέτρων αυτών».

Είναι ένα σύστημα που είναι αποτελεσματικό για αυτοάμυνα;

«Αυτό που το κάνει διαφορετικό από πολλές άλλες πολεμικές τέχνες, είναι ότι οι τεχνικές του είναι απλές και εφαρμόσιμες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Διδάσκουμε τρόπους υπεράσπισης σε πολλά διαφορετικά είδη καταστάσεων βίας, όπου η εκμάθησή του είναι πολύ εύκολη και η απόδοση των τεχνικών της είναι πολύ φυσική από τον εκπαιδευόμενο σε πραγματικές συνθήκες.

Ενώ σε άλλα αθλήματα δράσης το άτομο εκπαιδεύεται μόνο με γάντια, προστατευτικά πόδια, πρόσωπο, κεφάλι κλπ., Στο Combat Hapkido μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο στην καθημερινή ζωή, όπου τα παραπάνω αξεσουάρ λείπουν …

Έτσι, ο σπουδαστής εκπαιδεύεται στον τρόπο χρήσης των χεριών, των ποδιών, του σώματος, του κεφαλιού ή ακόμα και των καθημερινών κοινών αντικειμένων (βλέπε κλειδιά, στυλό, τσάντες κ.λπ.) για να αποφύγετε οποιαδήποτε επίθεση σε κανέναν χώρο που θα βρεθείτε (ανοικτό ή κλειστό).

Επιπλέον, ο μαθητής μαθαίνει τα ευάλωτα τμήματα του σώματος, για παράδειγμα, το λαιμό, τους ώμους, τα μάτια, τα γόνατα, τη βουβωνική χώρα, κλπ. Για να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον αντίπαλο.

Επιγραμματικά περιλαμβάνει:

•             Πρόληψη, αποφυγή και διαφυγή.

•             Πτώσεις και ρίψεις σε όλες τις κατευθύνσεις και τις γωνίες.

•             Επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται από όλες τις θέσεις και στάσεις, όλους τους ρυθμούς και σε όλους τους στόχους, τις αποστάσεις, τα μήκη, τα ύψη, τις γωνίες και τις κατευθύνσεις.

•             Χρήση όλων των κοινών αντικειμένων για αμυντικούς σκοπούς.

•             Προστασία όλων των άοπλων επιθέσεων:

•             γροθιές, λακτίσματα και χτυπήματα οποιουδήποτε είδους. Απεγκλωβισμό από κάθε είδους λαβές και κλειδώματα.

•             Προστασία από όλων των ένοπλων επιθέσεων και απειλών με μαχαίρι και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς άμυνα σε ραβδιά και όλα τα πυροβόλα όπλα.

•             Χειρισμός και αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων όταν προέρχονται από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και μέρη, όταν εκτελούνται από έναν ή περισσότερους αντιπάλους που εμφανίζονται σε όλα τα πιθανά σημεία, θέσεις και στάσεις.

Συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων ή ανοικτών χώρων,  σε σκάλες, μέσα σε αυτοκίνητο, σε όλα τα είδη από εδάφη, στην θάλασσα, σε  περιορισμένους χώρους. Ενώ οι αμυνόμενοι μπορεί να είναι ακίνητοι ή να κινούνται, να κάθονται ή στέκονται, να ξαπλώνουν πίσω, πλευρικά και μπρούμυτα.

•             Φυσικός και διανοητικός έλεγχος και αφοπλισμός.

•             Προετοιμασία των εκπαιδευομένων να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και σεναρίων, σε κάθε είδους μάχες και περιβάλλοντα παιχνιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τις απαιτήσεις της εκπαίδευση τους.

Το Combat Hapkido προσφέρει την ικανότητα πνευματικές και σωματικής, τεχνικής ανάπτυξης καθώς και την δυνατότητα της εκμάθησης της προσαρμογής σε κάθε κατάστασης».

Ποιος ο στόχος μέσω του συστήματος αυτού που φέρνετε στην Ελλάδα;

«Ξεκίνησα την εκμάθηση μου στο Korea Hapkido και στο Muay Thai το 1995  σε ηλικία 14 – 15 ετών όπου είχα φτάσει στην μαύρη ζώνη (1Dan) και το (10 Khan) αντίστοιχα, τα προηγούμενα χρόνια είχα είδη απασχοληθεί με το αγωνιστικό Taekwondo.

Όπου και ξεκίνησα όταν ήμουν 3 – 4 ετών στην Γερμάνια, δάσκαλος μου ήταν ο κορεάτης Jung Tsang Hack (9 Dan), από το 2000 εξασκούμαι στο Hwalmoo Hapkido (είναι μια πιο μαχητική μορφή του Hapkido που έχει πολλά στοιχεία Muay Thai και μάχη εδάφους) εκεί κατέχω το (5 Dan).

Με την πάροδο τον χρόνων εξασκήθηκα στο τομέα του στρατιωτικού Hapkido, αλλά και λόγο της  εμπειρίας μου σε τέτοιους είδος συστήματα μάχης καθώς είμαι ειδικευμένος εκπαιδευτής σε επιχειρησιακά σχολεία και τακτικές άοπλης και ένοπλης μάχης από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αυτοάμυνας – European Hwalmoodo Federation για πρώτη φόρα δημιούργησε στην Ελλάδα τμήμα Combat Hapkido.

Είχα την τιμή να προταθώ από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ως επικεφαλής του τμήματος, μου δόθηκε η έγκριση ως αποκλειστικά υπεύθυνος να αναπτύξω και να προωθήσω το σύστημα αυτό, με βάση τους κανονισμούς της World Hwalmoodo Federation. Μάλιστα το περασμένο Μάιο ήμουν καλεσμένος από στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο που διεξήχθη στην Γερμάνια, να διδάξω σε αρχάριους αλλά και σε μαύρες ζώνες το Combat Hapkido». Σχετικό link:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στιγμές από το σεμινάριο.

EUROPEAN HWALMOODO DAYΟ εκπαιδευτής και υπεύθυνος ανάπτυξης στην Ελλάδα του Combat Hapkido όπου είναι κλάδος της European Hwalmoodo Federation Χριστοδούλου Μιχαήλ (5 Dan) ήταν εισηγητής στο Ευρωπαϊκό σεμινάριο Hwalmoodo στο Combat Hapkido στις 26.05.18 στο Marpingen της Γερμανίας.Το διοικητικό συμβούλιο της European Hwalmoodo Federation μετά το σεμινάριο και αφού αξιολόγησε της ικανότητες του, αποφάσισε την διεξαγωγή σεμιναρίων σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι Έλληνας εκπαιδευτής θα αναλάβει τις εκπαιδεύσεις.Επίσης αποφασίστηκε το Οκτώμβριο του 2018 θα έρθει στην Αθήνα ο τεχνικός υπευθυνος Master Mark Klinger και ο Πρόεδρος Master Franco Zanfino της Ευρωπαϊκης Ομοσπονδίας Hwalmoodo οπου και θα διεξαχθεί σεμινάριο Hapkido & Muay Thai. Επίσης για πρώτη φορά θα έρθει την Άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και θα παράδοση σεμινάριο ο Ιδρυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας Hwalmoodo (World Hwalmoodo Federation) και πρόεδρος της Κορεάτικης Ένωσης Mouay Thai (Korea Thai Boxing Association) Moon Byong Tae 9 Dan τιμώντας έτσι τα 20 χρόνια πορεία της Ελληνικής Ένωσης Hapkido στο κυρίος σύστημα Hwalmoo Hapkido.

Gepostet von Combat Hapkido Hellas – Operational Combative am Samstag, 11. August 2018

Το Combat Hapkido Ελλάδας είναι το επιχειρησιακό τμήμα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας της Ελληνικής Ένωσης Combat Hapkido, αλλά ταυτόχρονα τα μέλη της ανήκουν και στην Ελληνική Ένωση Hapkido με πρόεδρο αυτής των κύριο Φλωράκη Σπυρίδων (Grand Master Black Belt 7 Dan Hwalmoo Hapkido).

Απευθύνεται σε στρατιωτικούς  – σώματα ασφαλείας καθώς και σε πολίτες που θέλουν να εκπαιδευτούν μέσο των ειδικών προγραμμάτων, σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σύστημα μάχης.