25/04/2024

Γιώργος Σειστάκης: Το Krav Maga είναι εφαρμόσιμο στο δρόμο

Για το Krav Maga και την άνθηση του στην Ελλάδα μας μίλησε ο δάσκαλος Γιώργος Σειστάκης που δραστηριοποιείται στα Χανιά έχοντας την σχολή Krav Maga IKMF. Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το Krav maga;

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με το Krav Maga κοιτώντας ένα βιντεάκι στο youtube. Είδα τεχνικές, προλήψεις και λύσεις που δεν θα σκεφτόμουν να εφαρμόσω ποτέ, παρόλο το background και τις διακρίσεις που είχα στις πολεμικές τέχνες. Ήμουν αθλητής και πάντα σκεφτόμουν σαν αθλητής».

Γιατί θεωρείται πως κάποιος θα πρέπει να κάνει αυτό το σύστημα κι αν πιστεύετε πως είναι αποτελεσματικό στον δρόμο;

«Το Krav Maga είναι σύστημα αυτοάμυνας που διαρκώς εξελίσσεται. Θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό, διότι σε εκπαιδεύει σε απειλές που θα δεχθείς στο δρόμο και σε στιγμές που δεν θα είσαι έτοιμος για μια μάχη και ο ρουχισμός σου δεν είναι κατάλληλος για μάχη (στενά ρούχα, παπούτσια που μπορεί να γλιστρήσουν στην άσφαλτο όπως και να προστατέψεις εκτός από τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Επίσης ο δρόμος κρύβει πολλά προβλήματα: επιθέσεις με γυμνά χέρια και με όπλα (μαχαίρι, ρόπαλο, πιστόλι, μπουκάλι, πέτρα κ.α) ακόμη και πάνω από ένα αντίπαλο. Στο Krav Maga εκπαιδεύεσαι σε απειλές και τεχνικές από όλες τις γωνίες και από όλα τα ύψη καθώς είσαι καθιστός, ξαπλωμένος, όρθιος μέσα σε νερό, σε αυτοκίνητο, σε νυχτερινό μαγαζί ακόμα και σε απειλές πίσω από την πλάτη σου. Σε προετοιμάζει για αντιπάλους βαρύτερους και ψηλότερους από σένα και σε εκπαιδεύει να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή όπου και να βρίσκεσαι. Αυτό κάνει το σύστημα αυτό διαφορετικό και εφαρμόσιμο στο δρόμο».

Η τεχνική αυτή μπορεί να καταρτίσει επαρκώς έναν MMAer για να μπει σε κλουβί και να αγωνιστεί;

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα δύο μαζί. Το Krav Maga έχει την ομοιότητα ότι είναι μικτό σαν σύστημα και πολύ πλήρες μάλιστα αλλά οι τεχνικές του μέχρι τον τρόπο σκέψης είναι αυτοάμυνα χωρίς όρια και κανόνες. Σε νοιάζει μόνο να επιβιώσεις εκείνη την στιγμή πάντα βέβαια με την τήρηση του νόμου. Ένας Kraver μαθαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αντιδρά στο 100% και να λύνεται από λαβές και κίνδυνο.

Το MMA από την άλλη είναι ένα άθλημα στο οποίο ο αθλητής πρέπει να δώσει μια μάχη με έναν αντίπαλο που είναι στα ίδια κιλά με συγκεκριμένους κανόνες και έχει εκπαιδευτεί για να βρίσκεται στο ring και να κρατά δυνάμεις μέχρι να τελειώσει ο αγώνας δίνοντας έμφαση σε λαβές χωρίς να αγχώνεται αν ο αντίπαλος κρατάει κάτι μαζί του (όπλο) και αν στην συνέχεια θα έρθει κάποιος άλλος.

Είναι τελείως διαφορετικά και έχουν διαφορετικά τρόπο σκέψης. Το καθένα υπερτερεί στο έδαφος του. Αν βάλεις τον Kraver σε κλουβί με κανόνες δεν θα αντεπεξέλθει διότι έχει εκπαιδευτεί αλλιώς χωρίς κανόνες. Το ίδιο και ο MMAer αν βρεθεί στο δρόμο έχει να αντιμετωπίσει άτομα με διαφορετικά αντικείμενα πάνω τους και με διάφορα εμπόδια γύρω του και όχι καθαρό έδαφος όπως μάχη χωρίς κανόνες».

Ποιοι προτιμούν την συγκεκριμένη τεχνική;

«Το Krav Maga το προτιμούν όλες οι ηλικίες σε άντρες, γυναίκες, παιδιά διότι το βρίσκουν εφαρμόσιμο στην ζωή τους».

Κάνετε κάποια σεμινάρια εκτός Ελλάδος;

«Είμαι τυχερός που ανήκω στην I.K.M.F. (INTERNATIONAL KRAV MAGA FEDERATION) η οποία είναι η αρχαιότερη Ομοσπονδία Krav Maga που δημιούργησε ο ιδρυτής του συστήματος Ίμι Λίχτενφελντ και κάθε μήνα έρχονται στην Ελλάδα υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί εκπαιδευτές κάνοντας διάφορα σεμινάρια και course για μαθητές και εκπαιδευτές και έτσι δεν χρειάστηκε να πάω εξωτερικό. Εκπαιδεύομαι κατ’ευθείαν από την πηγή και από τους καλύτερους».

Ποιους ανθρώπους γενικά μπορεί να εκπαιδεύσει αυτό το σύστημα αυτοάμυνας;

«Όλους τους τύπους ανθρώπων, όλες τις ηλικίες άντρες, γυναίκες, παιδιά ανεξαρτήτως αν έχουν ασχοληθεί με κάποια άλλη πολεμική τέχνη ή το επάγγελμά τους. Το Krav Maga έχω χωρίσει την εκπαίδευση ανάλογα σε τι θέλει να εκπαιδευτεί ο κάθε άνθρωπος γι αυτό είναι και το πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας. Είναι χωρισμένο σε πολίτες, άντρες γυναίκες και παιδιά, προσωπικό ασφαλείας, αστυνομικούς, λιμενικούς , στρατιωτικούς που οι απειλές σε κάθε ομάδα είναι διαφορετικές. Δεν μαθαίνουν όλοι τις ίδιες τεχνικές».