29/03/2024

Βάρη και πολεμικές τέχνες(Part II)

Γράφει ο Κίμωνας Οζζ.

Την Βάλια Δήμου είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στο Fightsports.gr και εκείνη με την σειρά της μας έλυσε όλες τις απορίες αναφορικά με την γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες. Αρχικά μας μίλησε για τον συνδυασμό των δύο προγραμμάτων.

«Ένας αθλητής πολεμικών τεχνών μπορεί να συνδυάσει την τέχνη του με την προπόνηση που περιλαμβάνει βάρη, προσφέροντας ευεργετικές ιδιότητες σε σώμα και οργανισμό.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η αρχαία και γνωστή σε όλους φράση Παν μέτρον Άριστον. Σε γενικά πλαίσια οι πολεμικές τέχνες χρειάζονται δύναμη,αντοχή,ευλυγισία,εκρηκτικότητα και εύκαμπτα άκρα», τόνισε αρχικά η όμορφη γυμνάστρια που μίλησε για τον μυικό όγκο και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ή να εμποδίσει τον αθλητή.

«Η ασύμμετρη κατανομή όγκου,τα αφύσικα ποσοστά μυικής μάζας , και η υπερβολική σκληράδα δυσκολεύουν την κατάκτηση και διατήρηση των παραπάνω εφοδίων.Κάνουν τον αθλητή να δυσκολεύεται στην κίνηση του πάνω στο ρινγκ με αποτέλεσμα μια κακή απόδοση σε τεχνικές και αντοχή», ανέφερε η Δήμου που συμβουλεύει τους αθλητές για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.

«Ο αθλητής πολεμικών τεχνών μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις κυκλικής.Αυτό σημαίνει άσκηση όχι μεμονωμένων μυικών ομάδων,αλλά συνδυασμός δύο η τριών στην ημερήσια προπόνηση παράλληλα με την εκάστοτε πολεμική τέχνη.Δουλεύοντας συνδυαστικά αποφεύγουμε την αιμάτωση των μυών τόσο όσο θα μπορούσε να δημιουργήσει απότομη μυική αύξηση-μυική υπερτροφία , ασυμμετρία και ακαμψία.Η διαμόρφωση του σώματος είναι κάτι το οποίο εξαρτάται βέβαια και από την διατροφή που ακολουθεί ο κάθε αθλητής.

Στο πρόγραμμα κυκλικής είναι σωστότερο να ακολουθούνται ασκήσεις εκρηκτικότητας,αντοχής ,αντίστασης ,πολλές επαναλήψεις και όχι υπερφόρτωμα κιλών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι διατάσεις–ανοίγματα σε κάθε μυική ομάδα και η επικέντρωση μας σε αυτό μια μέρα την εβδομάδα.Την ημέρα χαλάρωσης δηλαδή,αφιερώνουμε μία ώρα ίσως και λιγότερο μόνο σε αυτό το είδος άσκησης», τόνισε η γυμνάστρια ενώ μίλησε για τους στόχους που μπορούμε να επιτύχουμε με την άσκηση.

«Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε ευελιξία,δύναμη,γρηγοράδα, καλύτερη αντοχή,δυνατή καρδιά ,πνευμόνια και να διατηρήσουμε το σώμα μας εναρμονισμένο και υγιές.Τα βάρη μαζί με την προπόνηση μπορούν να προσφέρουν τα παραπάνω καθώς και πιο γρήγορη καύση λίπους.Μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών, αλλά επικεντρωνόμαστε σε μεγαλύτερο μέρος στην πολεμική μας τέχνη,η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύ ευχάριστη αερόβια και ανάλογα , εναερόβια. Όσο για την καλαισθησία ή την σιλουέτα μας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ καθώς σε συνδυασμό με μια καθαρή,σπιτική και πλήρη διατροφή –και όχι μονοφαγία-,το αποτέλεσμα σε σώμα ,υγεία,πνεύμα δεν αργεί να φανεί».

Τέλος η Βάλια αναφέρθηκε στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και τις διαφορές με το εξωτερικό.

«Επικρατεί ένα είδος προπαγάνδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θεωρώ ,σε ότι αφορά τη γυμναστική την σήμερον ημέρα ,καθώς ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον τα εύκολα και τα γρήγορα. Ένα σωστό και ανώδυνο για τον οργανισμό αποτέλεσμα ,που διαρκεί δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κάτι που αποτελεί παραφύση και προσφέρει προσωρινή ευχαρίστηση.Τελευταία διαπίστωσα πως ο κόσμος και μαζί με αυτόν παλαιότερα -με μεγάλη μου ντροπή- και εγώ – παρόλο που ξεκίνησα από γυμνασιόπαιδο τις πολεμικές τέχνες ,τον αθλητισμό-,είχαμε στο νου του την έννοια γυμναστική ως κάτι τέτοιο. Είναι μεγάλο λάθος να διατηρούμε και να διαιωνίζουμε μια τέτοια ιδέα άποψη καθώς οι Έλληνες ήταν ο λαός που από τα αρχαία χρόνια αφιέρωνε μεγάλο μέρος της ζωής του πάνω στην σωστή άσκηση,τον πραγματικό αθλητισμό, στην γυμναστική.Την γυμναστική που σχετίζεται με την επίτευξη και την τήρηση του «ευ ζειν», γι αυτό και είχαν ως μότο τους το «Νους υγιής εν σώματει υγιεί» και όχι κάτι σαν το «She squats» και «do you even lift bro».Με την πάροδο των χρόνων κάθε τι αλλοιώνεται και χάνει την αξία του.Λένε όμως πως οι μεγάλες αγάπες ποτέ.Εκεί φαίνεται ποιοι αγάπησαν,αγαπούν και θα αγαπήσουν πραγματικά την γυμναστική.Με την διατήρηση της έννοιας της αναλλοίωτη. Όλοι μπορούμε να πάρουμε λάθος δρόμο σε οτιδήποτε στη ζωή. Όλοι μπορούμε όμως να βρούμε και τον σωστό».