16/04/2024

Βάρη και πολεμικές τέχνες…

Γράφει ο Κίμωνας Οζζ.

Πως μπορούν άραγε να συνδυαστούν αυτά τα δύο; Η Λίντα Κουλέτσιου απαντάει στα ερωτήματα του Fightsports. gr, σχετικά με τον συνδυασμό αυτό και το κατά πόσο ωφελεί έναν αθλητή να δουλεύει φουλ στο γυμναστήριο.

« Όλα τα δυναμικά αθλήματα και δη πολεμικών τεχνών σε επίπεδο πρωταθλητισμού προϋποθέτουν προπονήσεις με αντιστάσεις γιατί τηρουμένων των αναλογιών(διατάσεις, προοδευτική αύξηση αντίστασης), επιτυγχάνεται αύξηση απόδοσης, γίνεσαι πιο παραγωγικός και αυξάνεις αντοχή και δύναμη. Όλα αυτά βέβαια με την σωστή καθοδήγηση και διατροφική υποστήριξη. Δεν είναι τυχαίο να βλέπεις πλέον αθλητές των 100 μέτρων στο στίβο ή αθλητές του Kickboxing να μοιάζουν σε bodybuilder.

Aυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι αθλητές των πολεμικών τεχνών είναι να κάνουν την επόμενη της προπόνησης, βάρη και διαρκείς διατάσεις, διότι οι κινήσεις σ’ αυτά αθλήματα νομοτελειακά είναι μη ελεγχόμενες και επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και τους τένοντες. Έτσι ένας τένοντας που παθαίνει βράχυνση λόγω του σοκ της αντίστασης, χάνει την ελαστικότητα και βγάζει τραυματισμούς πάνω στο ρινγκ. Οι διατάσεις αυτές είναι μία ενεργή μορφή προπόνησης της τάξεως των 20 λεπτών και ονομάζονται διατάσεις περιτόνιας (περιτόνια είναι η σακούλα που περιβάλλει τον μυικό ιστό)», καταλήγει η έμπειρη bodybuilder που για το τέλος μας κατατόπισε για του που μπορούμε να κάνουμε μία τέτοιου είδους προπόνηση.

« Λόγω φόρτου εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων είμαι εξωτερική συνεργάτης σε γυμναστήρια των νοτίων προαστίων και διάφορα κέντρα διατροφολογίας. Εστιάζω στην προσωπική εκγύμναση και τον μεγάλο όγκο των πελατών μου τον παραθέτω στο MYGYM στη Βούλα, καθώς είναι και ο τόπος κατοικίας μου».