29/03/2024

Αυτοί μας δόξασαν!!!(VIDEO)

Γράφει ο Κίμωνας Οζζ.

Φόρεσαν το εθνόσημο στο στήθος και μας έκαναν υπερήφανους… Ο λόγος για τους Ολυμπιονίκες μας, που άφησαν το στίγμα τους στις διοργανώσεις  και μας τίμησαν. Το Fightsports. gr έκανε μία έρευνα για τους αθλητές που θυμόμαστε η θα πρέπει να θυμόμαστε και τιμάμε… Πάλη, Τζούντο, Πυγμαχία και Ταε Κβον ντο έχουν την τιμητική τους!!!

ΠΑΛΗ

Η Ελλάδα φημίζεται για τις επιτυχίες της στην πάλη, κάτι που ξεκινάει από πολύ παλιά… Ο Στέφανος Χρηστόπουλος για παράδειγμα που ήταν ψαράς στο επάγγελμα. Αναδείχτηκε 3ος Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της Ελληνορωμαϊκής Πάλης στην 1η Ολυμπιάδα και από καθαρή ατυχία έχασε το χρυσό μετάλλιο, αφού τραυματίστηκε στον προκριματικό αγώνα ενάντια στον Γεώργιο Τσίτα.

Ο τελευταίος  ήταν μαθητής του Παναγή Κουταλιανού(του γνωστού παλαιστή που λύγιζε σίδερα). Το 1986 συμμετείχε στους Α΄ Ολυμπιάδα στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Στον ημιτελικό αντιμετώπισε το Στέφανο Χρηστόπουλο από την Πάτρα, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής παλαιστής με πολλές νίκες και θεωρείτο φαβορί ακόμα και για την πρώτη θέση.

Όμως, στη διάρκεια του αγώνα τραυματίστηκε στην κλείδα από μια λαβή του Τσίτα και αποχώρησε. Στον τελικό ο Τσίτας αντιμετώπισε το Γερμανό Καρλ Σούμαν. Ο αγώνας κράτησε 40΄, οπότε διακόπηκε λόγω σκότους, χωρίς να υπάρξει νικητής. Επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα αλλά αυτή τη φορά ο Τσίτας δεν άντεξε πολύ και ηττήθηκε. Έτσι περιορίστηκε στο μετάλλιο της 2ης θέσης, φτιαγμένο από χαλκό, όπως προβλεπόταν τότε.

Ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της Ρωσίας το 1976 και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό της ελευθέρας Πάλης, στην κατηγορία των 54 κιλών νίκησε με 5-4 τον Λευκορώσο Τζέρμαν Κοντόεφ.

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη πόλη του Μεξικού, έλαβε τη τρίτη θέση στη κατηγορία των 60 κιλών, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, κατέλαβε τη 2η θέση των 74 κιλών, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο.

Μετάλλια στη χώρα μας έφεραν οι Δημήτρης Θανόπουλος(Αργυρό), Αρτιόμ Γκιουρεκιάν(Χάλκινο), Στέλιος Μυγιάκης(Χρυσό), Γιώργος Χατζηιωανίδης(Χάλκινο).

 ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Η ελληνική πυγμαχία δεν έχει φέρει τις διακρίσεις που άξιζε. Ο Γιώργος Στεφανόπουλος κατετάγη  5ος Ολυμπιονίκης στο Λος Άντζελες 1984. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πυγμάχος που μπήκε στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.  Επίσης  διακρίθηκε  ο Τιγκράν Ουζλιάν, είναι Ελληνογεωργιανός, πρώην πυγμάχος, γεννημένος στην Αμπχαζία της Γεωργίας στις 11 Φεβρουαρίου 1968. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 κατέκτησε την πέμπτη θέση.

Ο Ηλίας Παυλίδης το 2004 αναδείχτηκε πέμπτος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και επίσης 5ος στο Πεκίνο το 2008.  Άρχισε την πυγμαχία σε ηλικία 14 ετών επειδή απλά του άρεσε το άθλημα. Δε θα ξεχάσει φυσικά ποτέ, όπως λέει ο ίδιος, τον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Το Τζούντο είναι συνδεμένο άρρηκτα με ένα όνομα… Ηλίας Ηλιάδης.  Ολυμπιονίκης (2004), παγκόσμιος πρωταθλητής (2010) και δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2004, 2011) του τζούντο. Αγωνίστηκε στα 81 κιλά και πέτυχε μεγάλη νίκη στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, στον τελικό, επί του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιουκ. Την 1η Αυγούστου 2012 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, κατέκτησε την τρίτη θέση στο τζούντο στην κατηγορία των 90 κιλών, νικώντας με «Yuko» στον τελικό των ρεπεσάζ, τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Ο Μιχάλης Μουρούτσος αν μη τι άλλο έχει σαρώσει… Αλλά στο συγκεκριμένο άθλημα που ίσως έχουμε τις περισσότερες διακρίσεις είναι και ο μεγάλος Αλέξανδρος Νικολαϊδης όπως και η Ελισάβετ Μυστακίδου. Αρχικά ο Μουρούτσος  αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 58 κιλών, το 2000 και επίσης το 2004 στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την 5η θέση. Έγινε μάλιστα ο πρώτος αθλητής (χρονολογικά, καθώς η κατηγορία του διεξήχθη πρώτη στο Σίδνεϊ), που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

H Ελισάβετ Μυστακίδου (γνωστότερη με το όνομα Έλλη Μυστακίδου) είναι πρωταθλήτρια του Τάε κβον ντο, που αναδείχθηκε ασημένια Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των +67 κιλών το 2004 στην Αθήνα. Πέτυχε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τάε Κβον Ντο.

Ο Aλέξανδρος Νικολαΐδης είναι επίσης ένας πραγματικός θρύλος.. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις του αθλήματος, με σημαντικότερη τα αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των +80 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

*Σαν επίλογο θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε, ίσως κάτι αυτονόητο, πως αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχνάει κανείς και ιδιαίτερα η πολιτεία που κάνει… εκπτώσεις εκεί που δεν πρέπει και σε  αυτούς που αξίζουν τους κρατάει παράταιρους. Εμείς σαν Fightsports. gr τους τιμάμε και τους στηρίζουμε γιατί είναι οι άνθρωποι που είχαν τον τρόπο να μας κάνουν υπερήφανους.

Κίμωνας Οζζακειμιάδης- Χρήστος Ιορδανίδης