16/04/2024

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής; (Οδηγίες για αρχάριους)

Το άρθρο είναι μια προσφορά της perfectnutrition

Με την πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής που υπάρχουν εκεί έξω είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποιο σου ταιριάζει. Αν είσαι και αρχάριος τότε η επιλογή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αυτός ο οδηγός για αρχάριους ίσως να σου λύσει κάποιες απορίες και να σε οδηγήσει στην σωστή επιλογή.

Αρχικά θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα συμπληρώματα διατροφής σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την διατροφή, δηλαδή το φαγητό. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να καλύψουν πιθανών κενά της διατροφής. Επίσης λειτουργούν συμπληρωματικά με την άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζεις πότε και γιατί πρέπει ναχρησιμοποιήσεις συμπληρώματα διατροφής.

Κάποιοι οργανισμοί δεν απορροφούν το ίδιο αποτελεσματικά τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνουν από την τροφή και γι’ αυτό τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια καλή λύση έτσι ώστε να χτίσεις έναν υγιή οργανισμό που να μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά χωρίς προβλήματα. Φυσικά, παν μέτρον άριστον και χωρίς υπερβολές γιατί μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου.

1. Πρωτεΐνη

Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης γίνεται πρωτίστως από το φαγητό, κυρίως ζωικής προέλευσης. Βέβαια είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα ίσως, κάποιες φορές. Επίσης, θα πρέπει να τρως κάθε 2 με 3 ώρες, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο έως ανέφικτο για κάποιους ανθρώπους. Κάπου εδώ λοιπόν έρχονται τα συμπληρώματα διατροφής να καλύψουν το κενό. Τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα διατροφής επιταχύνουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε όλους εκείνους που δεν την απορροφούν σωστά ή που τα εργασιακά τους καθήκοντα δεν τους επιτρέπουν να τρώνε τακτικά μέσα στη μέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως μετά την άσκηση, η πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω συμπληρώματος διατροφής είναι προτιμότερη επειδή μπορεί να απορροφηθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

2. Ιχθυέλαιο

Τα πολυάριθμα οφέλη του προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 που έχει. Τα ωμέγα-3 χαρακτηρίζονται ως λιπαρά οξέα γιατί παρ’ όλο που είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν παράγονται από αυτόν. Υπάρχουν σε τροφές όπως το ιχθυέλαιο, τα αυγά, σολομός αλλά και σε κάποιους ξηρούς καρπούς. Επομένως, το ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα διατροφής είναι μια σπουδαίο πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθάει στο να χτίσεις μύες, να κάψεις λίπος και γενικά συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού σου.

3. Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλύσου (BCAAs)

Τα BCAAs όταν λαμβάνονται κατά την διάρκεια της άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και να συμβάλουν στην γρήγορη αποκατάσταση από τυχόν τραυματισμούς. Επίσης μειώνουν τον μυϊκό καταβολισμό, δηλαδή την διάσπαση του μυϊκού ιστού για την παραγωγή ενέργειας. Άλλα οφέλη των BCAAs είναι ότι δίνουν ενέργεια, ενισχύουν την πρωτεϊνοσύνθεση και συμβάλουν στην ενδυνάμωση των μυών. Τέλος, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο μπορείς να το παίρνεις ακόμη και τις μέρες που δεν ασκείσαι για να διατηρήσεις την μυϊκή σου μάζα.

4. Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες και υπάρχει σε αφθονία στο μυϊκό μας σύστημα. Παίζει ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην ευημερία ολόκληρου του σώματος. Σε μορφή συμπληρώματος, η γλουταμίνη προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας. Η πρόσληψή της συνίσταται μετά την προπόνηση επειδή έχει την ικανότητα να συνθέσει εκ νέου το γλυκογόνο των μυών που χάνεται κατά την διάρκεια της άσκησης. Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για εσάς που γυμνάζεστε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα και έχετε επιλέξει διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

5. Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι συμπλήρωμα που έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τους χρόνους sprint και ενισχύει την απόδοση των αθλητών που ασχολούνται με υψηλής έντασης δραστηριότητες, όπως η άρση βαρών. Αυξάνει την ένταση και την απόδοση σου κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά φυσικά βοηθάει και στο να αποκτήσουν οι μύες σου όγκο.