26/04/2024

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Η προσπάθεια των αθλητών να δίνουν πάντα τα μέγιστα και να εξελίσσονται μέσα στις προπονήσεις τους είναι μια ιδιαιτέρως επίπονη διαδικασία που αρκετές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμε τους ώμους μας. Σε αθλήματα όπως το Kickboxing, Muai thai, Brazilian Jiu Jitsu, Mma, κ.α  η ωμική ζώνη και η άρθρωση του ώμου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες περιοχές του σώματος που τραυματίζονται.

Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου είναι μια από τις πιο συνήθης αιτίες πόνου στον ώμο. Σε ορισμένες  περιπτώσεις το σχήμα του ακρωμίου δεν είναι φυσιολογικό αλλά παρουσιάζει οστική προεξοχή στην κάτω επιφάνειά του. Έτσι, η ολίσθηση του στροφικού πετάλου μπορεί να μην γίνεται ομαλά και να υπάρχει μηχανικός ερεθισμός του υπακρωμιακού ορογόνου θυλάκου (που είναι ένας μικρός «σάκος» με υγρό που βρίσκεται σαν μαξιλαράκι ανάμεσα στους τένοντες και το ακρώμιο), και του στροφικού πετάλου προκαλώντας έτσι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Το  σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής εμφανίζεται με πόνο στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα. Συνήθως παρουσιάζεται μετά από μηχανική επιβάρυνση του άνω άκρου και πολύ συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου

001

Οι ασκούμενοι που πάσχουν από το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης αν κοιτάξουν τους ώμους τους στον καθρέφτη θα διαπιστώσουν ότι ο πονεμένος ώμος φαίνεται να γέρνει προς τα κάτω και να στρίβει προς το στήθος, ενώ ο μυς, που εκτείνεται από τον αυχένα ως τον ώμο (άνω μοίρα τραπεζοειδούς) φαίνεται πρησμένος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η ωμοπλάτη στην πονεμένη πλευρά «φεύγει» μακριά από τη σπονδυλική στήλη προς τα πάνω και έξω, λόγω διαταραχής της ισορροπίας των μυών που ελέγχουν την κίνηση και τη θέση της ωμοπλάτης: οι μύες, που βρίσκονται ανάμεσα στη σπονδυλική στήλη και στην ωμοπλάτη (ρομβοειδείς, μέση-κάτω μοίρα τραπεζοειδούς) υπολειτουργούν, ενώ η άνω μοίρα του τραπεζοειδούς υπερλειτουργεί, καθώς συμμετέχει πολύ έντονα σε κάθε προσπάθεια ανύψωσης του χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο ασθενής προσπαθήσει να σηκώσει το χέρι του από το πλάι προς τα πάνω μπροστά  στον καθρέφτη, θα διαπιστώσει ότι ο μυς δίπλα στο λαιμό του (άνω μοίρα τραπεζοειδούς) φουσκώνει πολύ έντονα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος του ασθενούς με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ώμου (τενοντίτιδα υπερακανθίου ή τενοντίτιδα ώμου ) ασυνείδητα αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τους μυς του πονεμένου μπράτσου και καταλήγει να χρησιμοποιεί υπερβολικά την άνω μοίρα του τραπεζοειδούς κάθε φορά, που σηκώνει το χέρι. Ο μυς αυτός πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο πολύ σφιγμένος, ώστε να προκαλεί πόνο σε όλη τη διαδρομή του από τον ώμο και την ωμοπλάτη ως τον αυχένα και ψηλά στο κρανίο ως πίσω από το αυτί. Η αποκατάσταση έχει ως στόχο την :

  • Μείωση του πόνου
  • Ελάττωση του μυϊκού σπασμού
  • Αποκατάσταση της λειτουργικότητας
  • Ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος
  • Αύξηση της ελαστικότητας του στροφικού πετάλου
  • Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούν οι μύες στο ύψος του ώμου

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πως κάθε αθλητής είναι μοναδικός με συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις και κάθε τραυματισμός επίσης διαφέρει από αθλητή σε αθλητή ακόμα και αν και οι δυο έχουν την ίδια διάγνωση. Κατεπέκταση και το πρωτόκολλο αποκατάστασης πρέπει να προσαρμόζεται και να εφαρμόζεται βάσει των ιδιαιτεροτήτων τόσο του αθλητή τον βαθμό κάκωσης και τις απαιτήσεις του. Καθώς επίσης και στην άψογη συνεργασία μεταξύ του ιατρού, του φυσικοθεραπευτή και του προπονητή του.

Υπό την επιμέλεια της Φυσικοθεραπεύτριας  Λιανού Αικατερίνη,  PHDc, co founder of the Physiotherapy Center Κίνηση και Θεραπεία.

www.kinisikaitherapia.gr