20/04/2024

Συμπληρώματα, βάρη, sparring:Πόσο δυνατό σε κάνουν;

Γράφει ο φυσικοθεραπευτής Νάσος Κουτσουραδής- physioathens.gr

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Κάθε μέρα προπόνηση, ειδική διατροφή, συμπληρώματα, βάρη, sparring και πολλά άλλα ανήκουν στην καθημερινότητα του αθλητή που θέλει να γίνει πιο δυνατός και να ανέβει επίπεδο…

Αλήθεια όμως, όλα αυτά σε κάνουν πιο δυνατό;

Στα μαχητικά αθλήματα υπάρχει η άποψη πως όσο πιο πολύ δουλεύεις την τεχνική σου τόσο καλύτερος γίνεσαι. Σίγουρα η τεχνική είναι το παν αλλά βάσει ερευνών τα χτυπήματα σου θα γίνουν πιο δυνατά αν δώσεις έμφαση στα 3 παρακάτω σημεία:

Η ΔΥΝΑΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ

Όσα κροσέ και να βαρέσεις, όσους στόχους και να χτυπήσεις αν η μέση σου και οι κοιλιακοί σου δεν έχουν δύναμη δεν θα δεις καμία βελτίωση. Επίσης, μην σε παρηγορεί αν στην προπόνηση κάνεις κοιλιακούς (ροκανίσματα) και ραχιαίους. Ο πυρήνας του κορμού γυμνάζεται και σταθεροποιείται ισομετρικά, με λειτουργικές ασκήσεις κορμού και με αναπνευστικές ασκήσεις. Βαλ’τες άμεσα στο πρόγραμμα σου!!! 

ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ;

Όπως στη σφεντόνα τραβάμε το λάστιχο μακριά για να φύγει η πέτρα με δύναμη, έτσι και στο σώμα μας πρέπει ο μυς να τεντώνεται αρκετά ώστε το χτύπημα να είναι δυνατό. Ο τρόπος για να αποκτήσουν ευκαμψία και ελαστικότητα οι μυς είναι οι διατάσεις. Δυστυχώς, λίγοι προπονητές και ακόμα λιγότεροι αθλητές ξέρουν τη σωστή σειρά και την άρτια εφαρμογή των διατάσεων. Ένα πρόγραμμα προπόνησης πρέπει πάντα να ξεκινά με προθέρμανση, μετά να συνεχίζει με δυναμικές διατάσεις και μετά την προπόνηση να τελειώνει με αποθεραπεία και στατικές διατάσεις. Τήρησε την σειρά με συνέπεια και θα δεις μεγάλη διαφορά!

ΠΟΣΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΡΗ;

Όπως είναι γνωστό, οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν τη δύναμη. Ένας αθλητής μαχητικών αθλημάτων όμως, έχει και άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξει. Ένα από αυτά είναι η βράχυνση, να κάνει δηλαδή τόσο έντονη προπόνηση που οι μυς του να ‘σφίξουν’ με αποτέλεσμα στο ρινγκ να είναι αργός. Ένα άλλο, είναι ο τραυματισμός. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο, η υπερφόρτωση προκαλεί τενοντίτιδες. Κάθε αθλητής λοιπόν, πρέπει να κάνει συγκεκριμένο πρόγραμμα με βάρη ανάλογα με το επίπεδο και την κατάσταση του!

 

Για διευκρινίσεις ή απορίες ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή Νάσο Κουτσουραδή στο παρακάτω link:http://www.physioathens.gr/contact/askme.html

Νάσος Κουτσουραδής