28/03/2024

Που μπορεί να οδηγήσει η συστηματική λήψη φαρμάκων;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

«Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη.» Ιπποκράτης 480 π.Χ.

Είναι ένα μικρό απόσπασμα από τον όρκο που Ιπποκράτη, ο οποίος σήμερα παραβιάζεται ασυστόλως στο όνομα του κέρδους, του κέρδους των φαρμακευτικών βιομηχανιών. Διότι, όπως και να το κάνουμε, καλοί οι όρκοι αλλά και το χρήμα έχει τη χάρη του…και στην τελική, δεν έγινε και τίποτε αν το όλο σύστημα βασίζεται στο ρητό: «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Αρκετά συχνά παρατηρώ φίλους ή συγγενικά πρόσωπα να λαμβάνουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, λες και είναι καραμέλες. Πράγματι ορισμένοι ξεφεύγουν τελείως, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες νίβουν τας χείρας τους, μετρώντας ασύλληπτα κέρδη.

Η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στην παραγωγή σκευασμάτων, ενώ ποικίλα είναι τα φάρμακα στον αγώνα καταπολέμησης των νόσων…κι όλα εν περίοδο οικονομικής κρίσης. Περίπου στα επτά (7) δις δολάρια αναλογούν τα κέρδη του χώρου σε περίπτωση κάποιας «καινούργιας» ίωσης, με τον καρκίνο να καταλαμβάνει την πρωτιά στην κερδοφορία, αποτελώντας τη φλέβα χρυσού με κέρδη τρισεκατομμυρίων.

Ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή του με την υπερκατανάλωση φαρμάκων και διαφόρων φαρμακευτικών σχημάτων θεραπείας, όλα έχουν το τίμημά τους κι οδηγούν σε πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ο βλεννογόνος του στόματος και το δέρμα είναι ο πιο συχνός στόχος εμφάνισης φαρμακευτικών αλληλοεπιδράσεων. Οι ομάδες ασθενών που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τους είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες, αθλητές και γενικά ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα ταυτοχρόνως, όπως για παράδειγμα αντιβιοτικά, σουλφοναμίδες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιεπιληπτικά. Παρόλα ταύτα το οποιοδήποτε φάρμακο είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπιθύμητη αντίδραση στον άνθρωπο, παρόλο που το λαμβάνει σωστά ή ακόμα κι εάν δεν έχει προηγούμενη ευαισθησία…διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις αντενδείξεις του φαρμάκου που λαμβάνεται.

Ένα μικρό – χαρακτηριστικό παράδειγμα: η πιο αθώα παρακεταμόλη (Depon, Panadole) είναι σε θέση από μόνη της να προκαλέσει πονοκέφαλο…απίστευτο κι όμως αληθινό!!!

Οι μηχανισμοί που προκαλούν τις αντιδράσεις στο στόμα είναι γνωστοί: απρόβλεπτοι ανοσολογικοί, προβλέψιμοι μη ανοσολογικοί και γονιδιακής ευαισθησίας. Η ομάδα υψηλού δείκτη αντιδράσεων είναι τα αντιβιοτικά, σουλφοναμίδες, τριμεθοπρίμη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιεπιληπτικά, βαρβιτουρικά, διαζεπάμη, πενικιλλαμίνη, ηπαρίνη, αναλγητικά, αλλοπουρινόλη, φαινοβαρβιτάλη, δαψόνη, άλατα χρυσού, ισονιαζίδη, ιντομεθοζίνη, κυτταροστατικά, αντιχολινεργικά, μονοκλωνικά αντισώματα κ.ά.  Ζαλιστήκατε, πιστέψτε με κι εγώ. Φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα που υποτίθεται ότι θεραπεύουν είναι σε θέση να προκαλέσουν από μόνα τους ασθένειες.

Οι συνηθέστερες βλάβες και νοσήματα που παρουσιάζονται κατά τη λήψη φαρμάκων μπορούν και πρέπει να διαχωρίζονται σε τοπικά και συστηματικά φαινόμενα.

Τοπικά: αλλεργική στοματίτιδα, σταθερό φαρμακευτικό εξάνθημα, ελκωτικές βλάβες, λειχηνοειδείς αντιδράσεις, βλεννογονίτις από χημειοθεραπεία, διόγκωση ούλων, απολεπιστική χειλίτις, ξηροστομία, αλλαγή γεύσης, στοματοδυνία, καντιντίαση…

Συστηματικά: πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson, σύνδρομο Lyell, πέμφιγα, IgA νόσος, σύνδρομο Sweet, ερυθηματώδης λύκος…

Σε κάθε περίπτωση υποψίας βλαβερού συνδυασμού χορηγούμενων φαρμάκων, τοπικών ή συστηματικών αντιδράσεων, οπωσδήποτε επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο ιατρό ή οδοντίατρο για να Σας κατευθύνει.

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία κι η φθηνότερη.»