19/04/2024

Νόστιμη η κουζίνα της γιαγιάς, ποιος είπε ότι είναι σωστή;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Η σκέψη του άρθρου γεννιόταν κάθε φορά που γευμάτιζα με τη γυναίκα μου ή με φίλους. Δυστυχώς παρατηρώ μέχρι σήμερα, με την όρεξη και αχόρταγη μανία ο άνθρωπος καταβροχθίζει ότι του σερβίρουν. Θα πει κανείς, γουστάρει και τα τρώει…κανένα θέμα, όταν είναι συνειδητοποιημένος, περισσότερο όταν είναι αθλητής, ειδικά επαγγελματίας. Ξέρω τι θα πείς…στην Ελλάς του σήμερα όλοι είναι επαγγελματίες, από τη στιγμή που διδάσκουν σε μία σχολή πολεμικών τεχνών, αγωνίζονται μια δυο – φορές το χρόνο για ψίχουλα και το παίζουν δάσκαλοι…

Θέλει, δε θέλει ο αθλητής, όταν ζει από τον αθλητισμό, ειδικά όταν συντηρεί την οικογένεια, για πολλά χρόνια δεν ανήκει στον εαυτό του, ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του. Δεν θα σταθώ στην ποιότητα του φαγητού στην Ελλάς (κατά εμέ είναι ακόμα τέλεια), αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να καταναλώνει ότι βρει πάνω στο τραπέζι…είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να ξέρει!!!

.
Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το Ζαμπίδης vs MOXON!!!!
.

Μπαίνοντας στο ψητό, για παράδειγμα πόσο χρόνο θέλει το στομάχι για να αφομοιώσει την πατάτα με το μπιφτέκι που φάγατε μονομιάς σε ένα γεύμα; Το απορροφά όλο το γεύμα ή μέρος του πάει στην αποχέτευση; Πριν απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση, ελάτε να δούμε το λόγο δια τον οποίο οι τροφές πρέπει να διαμορφώνονται πριν απορροφηθούν, κυρίως στον στομαχικό χώρο και ύστερα στο υπόλοιπο πεπτικό σύστημα.

Απαραίτητοι κανόνες, για όλες ανεξαιρέτως τις τροφές:

  1. Κομματιάζονται στο στόμα, τακτικά κι αργά – μέχρι να δημιουργηθεί ένας τροφικός πολτός…για παράδειγμα το μοσχαρίσιο κρέας κομματιάζεται – μασιέται κατά μέσω όρο 30 φορές…με όλη τη σημασία της λέξεως πρέπει να μοιάζει με παιδική τροφή πριν την κατάποση,
  2. Δεν καταναλώνουμε ΠΟΤΕ υγρά, όπως αναψυκτικά, νερό, χυμούς, καφέ, τσάι ή κάτι παρόμοιο κατά ή αμέσως μετά το γεύμα…το γαστρικό υγρό ανακατεύεται, μειώνεται κατά πολύ η δράση του, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πέψη τροφών,
  3. Η διάσπαση ξεκινά από το στόμα και ολοκληρώνεται κατά κύριο μέρος στο στομάχι με τη βοήθεια του γαστρικού υγρού, άρα πρέπει να παραμείνουν εκεί επαρκές χρονικό διάστημα…ο χρόνος ποικίλει από το είδος της τροφής,
  4. Η φάση συνεχίζεται στο λεπτό – παχύ έντερο, όπου κι ολοκληρώνεται η απορρόφηση,
  5. Τα ΠΑΝΤΑ πρώτα φιλτράρονται από το συκώτι και εκ των υστέρων εισέρχονται στο αιμοφόρο σύστημα, όπου και μεταφέρονται δια του ιδίου συστήματος σε όλο το σώμα.

Πάνω κάτω γνωστοί οι κανόνες, όμως συχνά παραβιάζονται. Θα σταθώ, αυτή τη φορά, κυρίως στον κανόνα νούμερο 3. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον χρόνο πέψης στο στομάχι.

Γρήγορη…σχεδόν όλα τα φρούτα (εκτός μπανάνας ή αβοκάντο), χυμός φρούτων ή λαχανικών (όχι ανάμικτων), βατόμουρα, γιαούρτι. Όλα τα παραπάνω τροφικά προϊόντα δεν μένουν στο στομάχι για περισσότερο από 1 ώρα ή και λιγότερο.

Μέση…ωμά λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός το ανθότυρο ή το σκληρό τυρί, όλα τα αποξηραμένα φρούτα. Παραμένουν στο στομάχι περίπου 1,5 έως 2 ώρες.

Μεγάλη…δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι, ανθότυρο ή σκληρό τυρί, όσπρια, προϊόντα αρτοποιίας. Παραμένουν στο στομάχι 2 – 3 ώρες.

Υπερβολική…οι λεγόμενες δύσπεπτες τροφές, όπως το τσάι με γάλα, καφές με γάλα, κρέας (συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών), ζυμαρικά (εκτός από ολόκληρο το αλεύρι δημητριακών ή αλεύρων από σκληρό σιτάρι), όλα τα είδη σε κονσέρβες τροφίμων. Όλα τα προϊόντα από τις 4 ομάδες αφομοιώνονται πολύ δύσκολο ή και καθόλου.

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ

1-2 ώρες: καφέ, τσάι, κακάο, ζωμός κρέατος, γάλα, βραστό αυγό (νερουλό), βραστό ρύζι, ψάρι.

2-3 ώρες: βραστά αυγά, ομελέτα, βραστό ψάρι, βραστή πατάτα, ψωμί.

3-4 ώρες: πουλερικά και μοσχαρίσιο κρέας (βραστά), ψωμί σικάλεως, μήλα, καρότα, ραπανάκια, σπανάκι, αγγούρια, πατάτες τηγανητές, ζαμπόν.

4-5 ώρες: φασόλια ή αρακάς), τηγανητό κρέας.

5-6 ώρες: μανιτάρια, μπέικον.

.
Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το Ζαμπίδης vs MOXON!!!!
.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

  • Το νερό με άδειο στομάχι περνά σχεδόν απευθείας στο λεπτό έντερο.
  • Χυμοί φρούτων – λαχανικών και σαλάτες, ζωμοί κρέατος απορροφώνται μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Ο ζωμός κρέατος, γρήγορο, ευκολοχώνευτο, το αγαπημένο γεύμα των Σπαρτιατών, τα συμπεράσματα δικά σας…
  • Φρούτα:
    καρπούζι – 20 λεπτά
    πεπόνι – 30 λεπτά
    πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, σταφύλια – 30 λεπτά
    μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια κι άλλα παρόμοια – 40 λεπτά
  • Λαχανικά: ανάμεικτη σαλάτα (λαχανικά και φρούτα) 20 έως 30 λεπτά, μικτή σαλάτα λαχανικών – ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, πράσινη και κόκκινη πιπεριά 30 έως 40 λεπτά. Εάν έχει προστεθεί στη σαλάτα φυτικό έλαιο, η πέψη αυξάνεται έως μία ώρα και πλέον.
  • Λαχανικά βραστά, ψητά ή στον ατμό:
    φυλλώδη λαχανικά – σπανάκι, ραδίκια, λάχανο – 40 λεπτά
    κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινα φασόλια, καλαμπόκι – 45 λεπτά
    γογγύλια, καρότα, παντζάρια – 50 λεπτά
  • Υδατάνθρακες:
    αγκινάρα, βελανίδι, καλαμπόκι, πατάτες, κάστανα – 60 λεπτά
    ρύζι, φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο, βρώμη, κριθάρι 60 έως 90 λεπτά.
    φακές, όσπρια, ρεβίθια, μπιζέλια – 90 λεπτά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: σπόροι – ηλιέλαιο, κολοκύθα, σουσάμι – περίπου 2 ώρες, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια (ωμά), κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, καρύδια, πεκάν – 2,5 έως 3 ώρες. Εάν οι σπόροι και τα καρύδια ενυδατωθούν ολονυκτίς στο νερό και στη συνέχεια συνθλιφθούν, απορροφούνται γρηγορότερα.
  • Γαλακτοκομικά:
    αποβουτυρωμένο γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί , άπαχο τυρί ή κρέμα περίπου 90 λεπτά
    τυρί από πλήρες γάλα – 120 λεπτά
    σκληρό τυρί από πλήρες γάλα – 4 έως 5 ώρες.
  • Οι ζωικές πρωτεΐνες:
    κρόκος αυγού – 30 λεπτά
    αυγό πλήρως βραστό – 45 λεπτά
    ψάρια – γαύρος, μπακαλιάρος, καλκάνι, γλώσσα, λαβράκι – 30 λεπτά
    ψάρια – σολομός, πέστροφα, ρέγκα, ένα λιπαρό ψάρι – 45 έως 60 λεπτά
    κοτόπουλο – 1 έως 2 ώρες (χωρίς πέτσα)
    γαλοπούλα – 2 ώρες (χωρίς πέτσα)
    μοσχαρίσιο και αρνί – 3 έως 4 ώρες
    Χοιρινό – 4 έως 5 ώρες

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ