25/04/2024

Γυναικεία ψυχολογία:Πόσο επιθετική ή «θηλυκή» μπορεί να γίνει;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Όχι δεν είναι ένα από τα άρθρα των ΜΜΕ που τάσσεται υπέρ ή κατά ψυχρά και ανάποδα του ευαίσθητου φύλου χάριν της επισκεψιμότητας. Απλώς συναναστρεφόμενος επί χρόνια με αθλητές υψηλού επιπέδου κατάλαβα ότι ο ρόλος της γυναικείας φύσης δεν περιορίζεται μόνο εις τη συντροφιά, αλλά πέραν από αυτήν. Ενδεχομένως είναι μέρος της ζωής, διεισδύει πολύ βαθιά, πέραν της αγωνιστικής πορείας…

«Θα μάθω πρώτα τη κοπέλα να μαγειρεύει και μετά θα την παντρευτώ», ήταν τα λόγια ενός body builder, όταν αναφερθήκαμε περί του θέματος.

«Ναι τον γνωρίζω από σχολικά μου χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι ξέρω όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του. Χαρακτήρας άκρως παράξενος για κάποιους άλλους, αλλά τόσο οικείος για μένα», ήταν τα λόγια μίας συζύγου ενός πυγμάχου.

Όταν οι αθλητές αναφέρουν το σημαντικό ρόλο που παίζει το αγαπημένο τους εταίρο ήμισυ, άρχισα να καταλαβαίνω ότι η προσέγγιση κι μόνο προς κάποια θέματα κάνει τη διαφορά. Καταλαβαίνοντας καλά το ανδρικό χαρακτήρα κι εν μέρει το γυναικείο θα ήθελα, χωρίς να θίξω κανένα φύλο να αναπτύξω ένα καλό, πολύ λεπτό κατά εμένα θέμα, την ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ…

Μία έξυπνη γυναίκα ανακαλύπτοντας το λάθος που έκανε ο σύντροφος της, του το παρουσιάζει επιδεικτικά μπρος στη μύτη, υπενθυμίζοντας του πως τον είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό.

Μία σοφή γυναίκα στηρίζει, ενθαρρύνει, μερικές φορές προσποιείται σαν μην είχε καν συμβεί.

Μία έξυπνη γυναίκα σε μια κρίσιμη κατάσταση, παίρνει τα ηνία, του διδάσκει να ζει από εδώ και στο εξής σωστά.

Μια σοφή γυναίκα θα δείξει διακριτικά και με τον τρόπο της την κατεύθυνση, την στήριξη και την πρόθεση της να τον βοηθήσει να φτάσει πολύ ψιλά.

Μία έξυπνη γυναίκα θα διδάξει στα παιδιά της μαθηματικά, παρόλο που δεν έχουν καμία πρόθεση να τα μάθουν.

Μία σοφή γυναίκα θα διακρίνει την προσωπικότητα στο κάθε παιδί.

Μία έξυπνη γυναίκα στο χώρο εργασίας θα προσπαθήσει να είναι η καλύτερη από όλους, να μην κάνει ποτέ λάθη, με την πλειοψηφία των συναδέλφων της να την αντιμετωπίζουν προσεκτικά και επιφυλακτικά.

Μια σοφή γυναίκα θα δημιουργήσει γύρω της μια ατμόσφαιρα ομαδικότητας, αγάπης και συνεργασίας.

Μία έξυπνη γυναίκα παρεμβαίνει συνεχώς στη ζωή των ενηλίκων παιδιών της, δίνοντάς τους κατευθυντήριες συμβουλές και συστάσεις, τονίζοντας το θέμα της ανατροφής τους.

Μια σοφή γυναίκα θα επιτρέψει στα παιδιά της να αποκτήσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, στηρίζοντας και κατευθύνοντας τους σε οποιαδήποτε φάση κι εάν βρεθούν.

Μία έξυπνη γυναίκα ασχολείται με την επιρροή της γυναίκας στην οικογένεια, διεκδικώντας καθημερινά την ανεξαρτησία από τους γονείς της μετά το γάμο, ερχόμενη σε σύγκρουση με τις απαρχαιωμένες συμβουλές τους.

Μια σοφή γυναίκα μαθαίνει να χαμογελά, να ακούει σιωπηλά και να συμφωνεί, κάνοντας με τρόπο ΠΑΝΤΑ το δικό της, με πολλή αγάπη και στοργή.

Μία έξυπνη γυναίκα θέλει να αλλάξει όλον τον κόσμο γύρω της, αρχίζοντας φυσικά από το σύντροφό της.

Μια σοφή γυναίκα αρχίζει την αλλαγή στον εαυτό της, αποδεχόμενη τους άλλους όπως είναι.

Μία έξυπνη γυναίκα θεωρεί ότι ευτυχισμένος είναι αυτός που έχει δίκιο.

Μια σοφή γυναίκα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός που έχει δίκαιο είναι πάντα ευτυχισμένος.

 

Δώσε σημασία στη προσέγγιση, διάλεξε εάν επιθυμείς να βοηθήσεις ή να δυσκολέψεις τη ζωή του συντρόφου σου.

Εύχομαι σε όλους μία ευτυχισμένη ΖΩΗ…