Συνέντευξη από τον Master Γερμανό Thomas Siemon (6ου Dan) υπεύθυνος για την Γερμάνια του Οργανισμού Korea Combative Martial Arts.
Ο Χριστοδούλου Μιχαήλ έγινε πρόσφατα μέλος και εκπρόσωπος του Korea Combative Martial Arts στην Ελλάδα μέσο της Hellenic Combat Hapkido Association, διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ:
Εξελίξεις στο Combat Hapkido στο πρώτο εξάμηνο
Ikaria Fighters: Εξελίξεις στο Combat Hapkido στο πρώτο εξάμηνο
Μιλήστε μας για την καριέρα σας στις πολεμικές τέχνες
«Ξεκίνησα την καριέρα μου στις πολεμικές τέχνες το 1985 σε ηλικία 14 ετών με το παραδοσιακό Taekwon-Do, αφού τις είχα γνωρίσει μέσα από τις πολλές ταινίες του τότε κινηματογράφου με Kung Fu και Δάσκαλους Ηθοποιούς όπως τον Bruce Lee και το Jackie Chan. Δυστυχώς σταμάτησα μετά από δύο χρόνια, γιατί ξαφνικά δεν υπήρχε πλέον η ευκαιρία για εκπαίδευση.
Το 1993 με κάλεσαν απροσδόκητα ξανά σε μια προπόνηση Taekwon-Do και από τότε εξασκούμαι ασταμάτητα στις πολεμικές τέχνες, αυτή τη στιγμή κατέχω το 6ο Dan στο Taekwon-Do και το 3ο Dan Teukgong Moosool, το οποίο επίσης τρέχω από το 2011. Μεταξύ 1998 και 2010 ήμουν ενεργός αθλητής, συμμετέχοντας σε μια σειρά από εθνικούς και διεθνείς αγώνες στο Taekwon-Do και στο Kickboxing, το 2016 ίδρυσα το Korean Combative Martial Arts Germany.
Καταρχήν για καθαρά πρακτικούς λόγους, τα ίδια καθήκοντα – όπως οργάνωση διαδικτυακών σελίδων, πιστοποιητικά και παραγωγή δελτίων κ.λπ. για δύο πολεμικές τέχνες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα οργανισμό, για όλους όσους ενδιαφέρονται είτε για Hapkido, είτε για Taekwon-Do ή άλλα κορεάτικα συστήματα. Ωστόσο παραμένει ένα σπίτι αποκλειστικά για τα κορεάτικα συστήματα πολεμικών τεχνών και μάχης».
Τι είναι το Korean Combative Martial Arts; Και με ποιες χώρες συνεργάζεστε;
«Το Korean Combative Martial Arts είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από μια ομάδα δασκάλων Κορεατικών σχολών και πολεμικών τεχνών, όπου τους παρέχονται υπηρεσίες π.χ. κάρτες μέλους και πιστοποιητικά εξετάσεων και διοργανώνονται επίσης σεμινάρια και τουρνουά. Το Korean Combative Martial Arts (KCMA) ξεκίνησε στη Γερμανία και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί και σχολεία από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και το Ιράν».
Γιατί να γίνει κάποιος μέλος αυτής της οργάνωσης;
«Η συμμετοχή στο KCMA σημαίνει να αποκτάς επαφές και να ανήκεις σε μια κοινότητα ομοϊδεατών με κοινό την αγάπη στις Κορεάτικες Πολεμικές τέχνες, τα χρόνια της πανδημίας έδειξαν πόσο πολύ μας λείπει η επαφή και η ανταλλαγή συναισθημάτων και απόψεων από εμάς τους ανθρώπους των Πολεμικών Τεχνών. Όπου κανένα διαδικτυακό σεμινάριο ή διαδικτυακή εκπαίδευση δεν μπορεί να το αντικαταστήσει, είναι απλώς διασκεδαστικό να ανταλλάσσετε ιδέες και να μαθαίνετε από τους άλλους και αυτό αντιπροσωπεύει το KCMA».
Ποια είναι η σχέση αυτού του οργανισμού με την Κορέα;
«Διατηρούμε επαφή με ορισμένες παγκόσμιες ομοσπονδίες διαφορετικών στυλ απευθείας στην Κορέα, το ένα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Taekwon-Do HQ Κορέα και η Διεθνής Ομοσπονδία Teukgong Moosool. Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για περαιτέρω συνδέσεις, για παράδειγμα στον τομέα του κορεάτικου Kick Boxing ή του Hosinkwonbub».
Πώς βλέπετε την ανάπτυξη των κορεατικών πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα;
«Οι κορεατικές πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα έχουν μακρά παράδοση που χρονολογείται από την αρχαιότητα, αλλά οι κορεατικές πολεμικές τέχνες όπως το Taekwon-Do και το Hapkido καθιερώθηκαν επίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Γνωρίζουμε μερικούς master και grandmaster από την Ελλάδα με τους οποίους διατηρούμε στενή επαφή και διοργανώνουμε εκδηλώσεις μαζί και όλα αυτά γίνονται σε πολύ υψηλό τεχνικό επίπεδο».
Πως βλέπετε το μέλλον των πολεμικών τεχνών;
«Γενικά βλέπω την ανάπτυξη των Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών σε φάση ανατροπής αυτή τη στιγμή. Και αυτό δεν θα είναι διαφορετικό στην Ελλάδα από ό,τι είναι εδώ στη Γερμανία, πολλά νέα συστήματα και αθλήματα είναι επί του παρόντος πολύ στην Μόδα.
Οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες είναι ένα από αυτά καθώς και Ισραηλινή αυτοάμυνα με τον Κραβ Μάγκα. Τα παραδοσιακά συστήματα δυσκολεύονται να μην εκπλήξουν στην σύγχρονη εποχή. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες χρησιμοποιούν τα παλιά συστήματα.
Είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζετε το σύστημά σας και να το εκπαιδεύετε με τους μαθητές σας σε όλες τις πτυχές του, ο μαθητής πρέπει επίσης να πειστεί για την εφαρμοσιμότητα του συστήματός του. Μόνο τότε μένει και το μελετά περαιτέρω, καθώς εάν ως δάσκαλος αφήσει στην άκρη κύρια μέρη και εστιάσετε μόνο στον αθλητικό ανταγωνισμό, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει τον μαθητή να αναζητήσει κάτι άλλο αργά ή γρήγορα».
Τι λέτε για τον κ. Χριστοδούλου Μιχαήλ που έγινε μέλος της οργάνωσης με το Combat Hapkido;
«Εμείς στο KCMA είμαστε πολύ χαρούμενοι για την προθυμία του κ. Χριστοδούλου να υποστηρίξει τις κορεάτικες πολεμικές τέχνες, αλλά και τον Οργανισμό Korean Combative Martial Arts.
Έχει εμπλουτίσει την κοινότητά μας με ένα νέο για εμάς στοιχείο και ανυπομονούμε να μπορέσουμε να μάθουμε από αυτόν και φυσικά, να μπορέσουμε να του διδάξουμε και εμείς ένα ή δύο πράγματα από πλευράς μας. Δάσκαλε Thomas ευχαριστώ για τον χρόνο σου».