10/09/2024

Άσκηση και γυναίκα – Μέση και τρίτη ηλικία

Γράφει ο Δημήτρη Ραχούτης Πτυχιούχος Προπονητής Καράτε – Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού*

Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες καταφέρνουν κάθε χρόνο να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους μέσω της άσκησης. Η καλή φυσική κατάσταση είναι το μυστικό για το επιτυχή αυτό αποτέλεσμα.

Οι γυναίκες αποτελούν στην Αμερική το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού – και έρευνες τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι μία υγιής γυναίκα γύρω στα εξήντα πέντε σήμερα, μπορεί να έχει προσδοκώμενο διάρκεια ζωής ακόμα και είκοσι πέντε έτη.

Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής – αλλά κάτω από συγκεκριμένες και εξατομικευμένες κάθε φορά συνθήκες, ανάλογα το ιστορικό υγείας, τις υπάρχουσες παθήσεις, το λειτουργικό επίπεδο την συγκεκριμένη στιγμή, των κιλών, καθώς επίσης και της ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει θετικά την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού επιβραδύνοντας έτσι ή ακόμα και αποτρέποντας για κάποιο χρόνικο διάστημα μερικές από τις συνέπειες των γειρατιών.

Η γνώση που πρέπει να έχει ο γυμναστής για την συγκεκριμένη αυτή πληθυσμιακή ομάδα – και ιδιαίτερα για τις γυναίκες τις τρίτης ηλικίας, πρέπει να είναι εξειδικευμένη. Εκτός από τα όσα νωρίτερα αναφέραμε σχετικά με το ιστορικό της κάθε ασκούμενης που οφείλει να γνωρίζει, πρέπει να ξέρει και τους προπονητικούς τρόπους προσέγγισης αυτών των ειδικών ομάδων.

Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει τόσο στην μείωση, όσο και στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, που στους κινδύνους τους οφείλονται εκατομμύρια θάνατοι σε όλα τα μέρη του κόσμου κάθε χρόνο, περιλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης,των ασθενειών της στεφανιαίας αρτηρίας, του μη – εξαρτώμενου διαβήτη από την ινσουλίνη, την οστεοπόρωση κτλ.Επίσης τα ψυχολογικά αποτελέσματα που επέρχονται τόσο από την αίσθηση της ευφορίας, όσο και από την αίσθηση της ευεξίας που η άσκηση προσφέρει, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα που επιφέρει η κατάθλιψη καθώς επίσης και να επιβραδύνει σημαντικά πολλές από τις νευροεκφυλιστικές νόσους αυτής της ηλικίας.

Για να ακριβολογούμε η άσκηση καθορίζει κατά ένα μεγάλο βαθμό το αν ένα άτομο θα μπορέσει στον τελευταίο κύκλο της ζωής του να ζήσει ανεξάρτητο ή αντίθετα εξαρτημένο από άλλους. Είναι δεδομένο επίσης πως θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια μείωση στις δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Το γήρας δυστυχώς προκαλεί μείωση της άλυπης μυϊκής μάζας και εάν δεν υπάρξει η πρόληψη, η μυϊκή μάζα θα μειωθεί ταχύτατα κατά την εμμηνόπαυση.

Η σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της πρόωρης εμφάνισης της οστεοπόρωσης. Άλλοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό, η έλλειψη ασβεστίου, καθώς επίσης και η χρόνια λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει πρωτίστως την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την διακοπή του καπνίσματος, την μείωση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, όπως και την αποφυγή των πτώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη ορμονών, όπως επίσης και η λήψη ασβεστίου κρίνονται απαραίτητες. Οι υποδείξεις του γιατρού είναι αυτές που κάθε φορά πρέπει να σας κατευθύνουν. Πλέον υπάρχουν μέθοδοι που προσδιορίζουν την οστική πυκνότητα και φαρμακευτικές αγωγές ενίσχυσης
των εκάστοτε δυσλειτουργιών.

Μην αφήνεται τον χρόνο να περνά άσκοπα, επενδύστε στην άσκηση, επενδύστε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η οφέλιμη παρουσία τους μπορεί να είναι μοναδικής σημασίας για σας.

*Δημήτρης Ραχούτης :Πτυχιούχος Γυμναστής / ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Professional Personal trainer –